Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.11.2014

Image

door Ewoud Ceulemans

“Als je hier opgroeit en je wil niet in de kleine criminaliteit, dan open je een pitabar. Of je wordt straatveger, of buschauffeur”, zo beweert Lahbib (Nabil Mallat), het hoofdpersonage in Image. Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn er echter in geslaagd om aan die carrières te ontsnappen en besloten films te gaan maken. Zonder hun achtergrond te verloochenen, overigens: Image is een rauwe schets over het leven van jongeren in Brusselse migrantenwijken.

Onderzoeksjournaliste Eva (Laura Verlinden) maakt in opdracht van haar baas, de narcistische nieuwspresentator Herman Verbeeck (Gène Bervoets), een reportage over criminaliteit in Schaarbeek en Molenbeek. De flamboyante gangster Lahbib biedt zich aan als gids, en Eva raakt gefascineerd door het straatleven dat hij leidt. Ondertussen moet ze echter ook vechten tegen harde kritieken, dalende kijkcijfers en moordende concurrentie op de redactie.

Er zitten dus twee plotlijnen in Image: eentje speelt zich af in de journalistieke wereld, de andere op straat. De twee regisseurs hebben de perfecte achtergrond om het karakter van de straatbendes naar het scherm te vertalen. De street credibility druipt van de film af, omdat je voelt dat zowel de regisseurs als hoofdrolspeler Mallat de wereld uit Image van dichtbij kennen. Bovendien voelt Image erg on-Vlaams aan: ondanks het erg beperkte budget ziet het production design er geweldig uit, en de beeldvoering en montage zijn van een internationaal allure.

De intrige op de nieuwsredactie gaat echter grotendeels de mist in. De geloofwaardigheid die de rest van de film zo sterk maakt, is er ver te zoeken en de relaties tussen Eva en haar collega’s blijven erg oppervlakkig. Hoewel Verlinden er soms pal op zit in haar prestatie en vooral in de slotscène een kant toont die we nog niet van haar hadden gezien, moet ze even vaak op zoek naar de juiste toon. Het is een gedurfde casting, maar Verlindens engelachtige stem ondermijnt het stoere karakter van haar personage. Het verschil met Mallat, die moeiteloos de juiste toon lijkt te vinden, is frappant.

Geen succes over de hele lijn dus, deze Image. Maar er zit wel toekomstmuziek in: El Arbi en Fallah durven films maken over gevoelige onderwerpen en tonen veel zelfvertrouwen. Een groter budget en een beter scenario zouden in hun handen wel eens straffe cinema kunnen opleveren.

>> KLAP

Als Michaël Roskam onze nationale Martin Scorsese is , dan zijn Adil El Arbi en Bilall Fallah het vaderlandse equivalent van Spike Lee. Image is een harde film die je een geweten wil schoppen, maar tegelijk het verhaal en de personages niet uit het oog verliest.

Regie Adil El Arbi en Bilall Fallah
Cast Nabil Mallat, Laura Verlinden, Gène Bervoets
Speelduur 1u30
Vanaf 5 november in de bioscoop

@Ewoud51