Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.08.2023

Il colibri: Het noodlot slaat keer op keer toe in deze Italiaanse literatuurverfilming (recensie)

door Chris Craps

Als je de meest prestigieuze literatuurprijs van Italië, de Premio Strega, wint, is de kans enorm dat je boek verfilmd wordt. In het verleden viel die eer al te beurt aan Giuseppe Tomasi di Lampedusa (Il gattopardo), Umberto Eco (Il nome della rosa), Paolo Giordano (La solitudine dei numeri primi) en Paolo Cognetti (Le otto montagne).

Nu zag ook de 2020-winnaar, Sandro Veronesi, zijn bekroonde bestseller Il colibri voor de camera’s gaan. Francesca Archibugi adapteerde het verhaal met veel respect voor het bronmateriaal. Alleen duikt het gevoel van een ‘literatuurverfilming’ al vanaf de eerste scènes op en gaat nooit meer weg.

Il colibri vertelt in twee uur het ganse leven van Marco (Pierfrancesco Favino), een arts die bijna constant geconfronteerd wordt met het noodlot. Een tragisch incident in zijn jeugd heeft ervoor gezorgd dat hij nooit samen met zijn grote liefde kon zijn. Een keer ontsnapte hij aan het noodlot, maar dat leverde een wankele relatie met een labiele vrouw op. Hun kind lijkt het enige lichtpunt in Marco’s mentale gevangenis, maar et noodlot heeft meer drama’s in petto.

Net zoals het boek hanteert de film een gebroken vertelstructuur om de dramatische opbouw zo efficiënt en boeiend mogelijk te maken. De vele gebeurtenissen moeten er echter écht in geperst worden om tot een speelduur van iets meer dan twee uur te komen. Ergens voel je dat dit materiaal meer gediend was geweest met een miniserie. Bovendien zou zo dat gevoel van ‘literatuurverfilming’ veel minder hebben gespeeld.

Toch blijft het verhaal in filmvorm fascineren, want uiteindelijk wordt de vraag gesteld of een leven de moeite waard is om geleefd te worden wanneer het noodlot keer op keer toeslaat. Favino is bovendien een acteur die je altijd wel gelooft, zelfs als hij als vijftigjarige een dertiger en zeventiger moet spelen.

>Klap

Francesca Archibugi verfilmde het complexe boek van Permio Strega-winnaar Sandro Veronesi als het levensverhaal van een man die een lange en onmogelijke strijd voert met het noodlot. Voor fans van Italiaanse drama’s zoals La meglio gioventù en La solitudine dei numeri primi.

Regie Francesca Archibugi.
Cast Pierfrancesco Favino, Bérénice Bejo, Nanni Moretti
Speelduur 2u06
Vanaf 23 augustus in de bioscoop

Lees meer over: