Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.04.2022

Het clubje van Oscar-bannelingen dat Will Smith vervoegt doorgelicht

door Vertigo

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences is strikt in het buitenzetten van iedereen die hun gedragscode overtreedt. Will Smith werd recent voor 10 jaar de toegang tot events van de Academy ontzegd, maar hij is niet de eerste die door de Academy wordt bestraft. Een overzicht!

Carmine CaridiCarmine Caridi (The Godfather: Part II, NYPD Blue) heeft de twijfelachtige eer om het eerste lid van de Academy te zijn dat ooit werd buitengezet. Hij werd in 2004 de deur gewezen voor het online zetten van screeners, kijkexemplaren van films die enkel bedoeld zijn voor leden van de Academy om hun stem uit te kunnen brengen.

Harvey WeinsteinDe producer die door velen wordt gezien als een ingrijpende invloed op de Oscars met zijn agressieve campagnes, werd in 2017 geschorst na een stortvloed aan beschuldigingen van seksueel wangedrag. De Academy veroordeelde Weinstein en noemde zijn wandaden weerzinwekkend, verfoeilijk en volledig in contrast met de hoge standaarden van de Academy en de creatieve gemeenschap die zij vertegenwoordigt.

Hij heeft nog steeds zijn Oscars, die hij ontving voor het produceren van Beste Film-winnaars. Zijn verwerpelijke daden zorgden er echter voor dat de Academy een nieuwe gedragscode in het leven riep, die stelt dat de organisatie geen misbruik van status, macht of invloed tolereert dat indruist tegen het basisfatsoen.

Bill CosbyToen Bill Cosby veroordeeld werd in 2018 van het drogeren en aanranden van basketbalspeler Andrea Constand, zette de Academy hem minder dan een maand later aan de deur.

Roman PolanskiPolanski werd op hetzelfde moment ontslagen als Cosby, iets wat velen als een hol gebaar zagen gezien zijn jarenlange lidmaatschap ondanks de beschuldigingen van aanranding tegen hem midden jaren zeventig en in 2003 had hij zelfs nog Beste Regisseur gewonnen voor The Pianist.

Adam KimmelDirector of Photography Adam Kimmel (Lars and the Real Girl, Capote) werd uit de Academy gezet in 2021 omwille van zijn voorgeschiedenis als seksuele delinquent, toen uitkwam dat hij tweemaal was gearresteerd voor verkrachting van een minderjarige.

Bron: EW

Lees meer over: