Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.11.2023

How to Have Sex: Vakantiefun met een donker randje (recensie)

door Chris Craps

Tara, Em en Skye, drie 16-jarige Britse meisjes, trekken naar party-oord Malia op Kreta om er oeverloos te feesten. Dat betekent dus drinken, drinken en nog eens drinken. Want het onzekere volwassen leven staat voor de deur en ze willen ten volle genieten van hun vrijheid. Maar Tara wordt door haar vriendinnen onder druk gezet om tijdens deze bijzondere vakantie haar maagdelijkheid te verliezen.

De meisjes sluiten al snel vriendschap met een groep jongens uit het arbeidersmilieu. Tara krijgt aandacht van zowel Badger als Paddy, wat rivaliteit oplevert met Skye. Maar waar Badger het meisje voorzichtig, zacht en onzeker benadert, reageert Paddy egocentrisch, opdringerig en achteloos. Tara is te jong om kordaat te anticiperen op de al dan niet respectvolle intenties van beide jongens.

Waar Harmony Korine in Spring Breakers bijna nihilistisch de hedonistische drive van jonge meisjes wilde beschrijven, gaat de debuterende Molly Manning Walker in How to Have Sex voor een cautionary tale. En ze weet waarover ze heeft: Walker putte uit haar eigen ervaringen in zo’n bacchanaal vakantieoord. Ze wil hier vooral tonen hoe de vrijheid die tienermeisjes op zo’n plek ervaren al snel kan verzuren.

De eerste helft van de film beschrijft de relatie tussen de meisjes vanuit een objectief standpunt. Maar in de tweede helft kruipen we meer en meer in het hoofd van Tara – de camera staat soms pal op haar gezicht. Je kunt op haar gezicht haar emotionele toestand exact aflezen. Zoals vertolkt door natuurtalent Mia McKenna-Bruce is dat behoorlijk aangrijpend voor de toeschouwer.

Wie tieners in huis heeft, moet hen beslist naar deze film sturen. Of beter nog: samen met hen gaan.

>>Klap

In dit regiedebuut van Britse Molly Manning Walker beleven drie 16-jarige meisjes de wildste vakantie van hun leven. Voor een van hen zal die echter een traumatisch ervaring zijn. De cautionary tale-versie van Spring Breakers.

Regie Molly Manning Walker
Cast Mia McKenna-Bruce, Lara Peake, Samuel Bottomley
Speelduur 1u31
Vanaf 29 november in de bioscoop