Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.01.2022

Hollywoodfiguren steunen Emma Watson na oproep tot solidariteit met Palestina

door Vertigo

Emma Watson wordt beschuldigd van antisemitisme nadat ze zich op Instagram uitliet over het Israëlisch-Palestijnse conflict. De Harry Potter-actrice riep op tot solidariteit met het Palestijnse volk door een foto van Palestijnse betogers te delen en erbij te schrijven ‘Solidariteit is een werkwoord’.

Watson kreeg kritiek van Gilad Erdan, de ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties. “Fictie werkt misschien in de Harry Potter-films, maar niet in de realiteit,” zei hij.

“Moest dat zo zijn, zou de magie uit de films het kwaad van Hamas (dat vrouwen onderdrukt en Israël wil vernietigen) en het Palestijnse leger (dat terreur steunt) kunnen elimineren,” vervolgde hij.

Ook verschillende voormalige Israëlische politici haalden uit naar Watson. Ze betichtten haar van antisemitisme te gebruiken om kritiek te uiten op een land dat zichzelf verdedigt tegen terreur.

Artists for Palestine UK, een organisatie die zich inzet voor Palestijnse rechten, heeft Watson verdedigd in een statement dat door ruim veertig Hollywoodfiguren werd ondertekend, waaronder Mark Ruffalo, Susan Sarandon, Jim Jarmusch, Viggo Mortensen, Gael García Bernal, Asif Kapadia, Ken Loach, Mira Nair en Peter Capaldi.

“We scharen ons achter Emma Watsons oproep tot solidariteit voor Palestijnen die vechten voor internationaal vastgelegde mensenrechten,” staat te lezen.

Bron: IndieWire