Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.05.2018

Hollywood scoorde bedroevend slecht in 2017 op het vlak van LGBTQ-representatie

door Vertigo

2017 was een slecht jaar voor representatie van holebi’s en transgenders in Hollywood-films. Volgens een rapport van de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) hadden slechts 14 van de 109 grote producties een lgtb-personage, ofwel 12,8 procent. Dat is 5,6 procent minder dan in 2016 en het laagste percentage sinds het begin van GLAADS metingen in 2012.

“Megasuccessen als Wonder Woman en Black Panther bewijzen dat er vraag is naar diverse en nieuwe verhalen,” zei de organisatie in een statement. “Er is dus geen enkele goeie reden waarom de studio’s zo laag scoren op de Studio Responsibility Index.”

Met dat instrument wordt gemeten in welke mate (“uitstekend”, “goed”, “onvoldoende”, “slecht” of “gezakt”) de zeven grote Hollywood-studio’s holebi- en transgenderpersonages vertegenwoordigen in hun films. 20th Century Fox en Universal scoorden voor 2017 een “onvoldoende” en waren meteen de beste twee. Het resultaat voor Paramount, Sony en Disney was “slecht”. Lionsgate en Warner Bros. waren “gezakt”. Geen enkele studio had een transgenderpersonage in hun films.

“De entertainmentindustrie houdt momenteel noodzakelijke gesprekken over inclusiviteit,” zei GLAAD nog. “De tijd is rijp om ervoor te zorgen dat de industrie actie onderneemt en lgtb-verhalen en -bedenkers beschouwt als prioritaire groepen om beter te vertegenwoordigen.”

De organisatie was wel positief over enkele indie-films zoals het Chileense transgenderdrama A Fantastic Woman en Luca Guadagnino’s Call Me by Your Name over de liefde tussen twee mannen (Armie Hammer en Timothée Chalamet). Ook in 2018 zorgden films als Love, SimonAnnihilation en Blockers al voor representatie.

Tegen 2021 wil GLAAD dat de studio’s hun percentage holebi- en transgenderpersonages optrekken naar 20 procent en tegen 2024 naar 50 procent. “Als Hollywood wil dat deze doelgroepen hen als relevant blijven zien en bioscooptickets blijven kopen,” zei men, “moeten ze verhalen bedenken die de wereld tonen zoals LGBTQ-mensen, alsook onze familie en vrienden hem kennen.”

Bron: EW

Lees meer over: