11.10.2018
Holebifilmfestival vindt voor het eerst plaats in heel Vlaanderen
De 18de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 6 tot 30 november. Gedurende drie weken staan in totaal 25 langspeelfilms, 26 kortfilms, 3 documentaires, 2 podiumvoorstellingen en 2 evenementen gepland. Dankzij nieuwe steun van de Vlaamse Overheid kent het festival een doorstart in alle Vlaamse provincies met voorstellingen op 21 locaties in heel Vlaanderen. Het Holebifilmfestival ijvert voor meer aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders in onze samenleving.
Voor het eerst vertoont het Holebifilmfestival films in alle Vlaamse provincies. Leuven blijft het ankerpunt maar er zijn ook voorstellingen op 20 andere locaties. Op 9 plaatsen strijkt het festival voor het eerst neer. Dit zijn Antwerpen (Borgerhout), Geel, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Kapellen, Koersel, Lier, Roeselare en Wetteren. Elf andere steden en gemeenten doen net als vorige jaren opnieuw mee: Diest, Dilbeek, Halle, Kortenberg, Londerzeel, Mechelen, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Truiden, Tienen, Vilvoorde en Wezembeek-Oppem.
De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 6 november in Leuven. Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort. Deschamps: “Voor deze editie kregen we 165 kortfilms toegestuurd uit 31 landen. Een nieuw record. Een opmerkelijk thema is dat van liefde op leeftijd en vereenzaming. Kortfilms vertolken de levensvragen die holebi’s zich stellen en dit jaar gaat het opvallend over ouder worden en de dood.”
Uit 4 genomineerde pareltjes kiest het publiek de winnaar. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van Labyrint, de Leuvense vereniging voor lesbiennes en biseksuele vrouwen, is er dit jaar een speciale prijs voor de beste lesbische kortfilm.
2018 was overigens een uitzonderlijk jaar voor queer cinema met toppers als Disobedience, Girl, Love Simon en natuurlijk het betoverende Call Me By Your Name. Met deze sublieme film gaan we op tournee op 11 locaties. Opmerkelijk: Call Me By Your Name was dit jaar één van de beste scorende films bij het Leuvense Cinema Zed. “Geen toeval”, zegt Koen Monserez, programmator van Cinema ZED: “Voor mij is Call Me By Your Name de ultieme lgtb-film. Als het over liefde, begeerte en verdriet gaat, zijn we allen dezelfden. Om het met Oscar Wilde, de – niet altijd zo – Happy Prince, te zeggen: wat betreft de geschiedenis en alle niet geleefde of beleefde holebi-relaties: The one duty we owe to history is to re-write it!’
Enkele hoogtepunten op een rij:
EVENT – di 6 nov, 19:00, Leuven, Wagehuys – Openingsavond met kortfilmwedstrijd
Feestelijke opening. Tijdens deze avond worden de laureaten van onze kortfilmwedstrijd Holebikort 2018 vertoond en het aanwezige publiek kiest de winnaar. Aansluitend receptie.
FILM The Cakemaker – Ofir Raul Graizer
Ingetogen debuutfilm over de verborgen liefde tussen mannen uit twee heel verschillende milieus: een jonge Berlijnse bakker en een Israëlische zakenman. Een pure film met een beklijvende boodschap.
FILM Rafiki – Wanuri Kahiu
In Rafiki (Vriend) verzetten twee meisjes zich tegen hun onderdrukking in Kenia. De controversiële film ging in première op het filmfestival van Cannes en is daarmee de eerste Keniaanse film die de selectie haalde.
DOCU Sidney & Friends – Tristan Aitchison
Huiveringwekkende documentaire over de interseksuele Sidney die op de vlucht is. In Nairobi ontmoet hij een groepje transgenders die leven aan de rand van de maatschappij.
FILM – AVANT-PREMIERE Maurice – James Ivory
Deze klassieker met de jonge Hugh Grant gold 30 jaar geleden als een baanbrekende film. De film is gebaseerd op het boek van E.M. Forster. Hij beschreef zijn eigen studententijd en homoseksualiteit. We tonen de nieuwe gedigitaliseerde versie.
FILM Mi Mejor Amigo – Martín Deus
Subtiele, Argentijnse coming of age-film die de eerste verliefdheid van een jongen op een andere jongen op een originele manier in beeld brengt zonder dit te problematiseren.
DOCU Silvana – Mika Gustafson en Olivia Kastebring
Intiem portret van feministisch en antiracistisch hiphopicoon Silvana Imam. Aansluitend een live hiphopact van eigen bodem.
FILM The Happy Prince – Rupert Everett
Een ode aan het genie van Oscar Wilde nadat hij uit de gratie is gevallen en niet meer schrijft. Rupert Everett, een van de bekendste openlijk homoseksuele acteurs, regisseerde de film en nam ook de hoofdrol voor zijn rekening. Mét een Belgisch tintje want er werd gedraaid in België en het Belgische productiehuis Entre Chien et Loup was coproducent.
Bekijk het volledige programma hier.