Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.07.2016

Hoeveel zinnen heeft Matt Damon in Jason Bourne?

door Matti Meurisse

Verwacht vooral indrukwekkende actie in Jason Bourne, want hoofdacteur Matt Damon zal zelden aan het woord komen met slechts 25 lijntjes dialoog in de film. Nog minder dus dan de veelbesproken 43 lijnen die Superman Henry Cavill had in Batman v Superman: Dawn of Justice.

Daarmee wordt de trend doorgezet die startte na de dood van Franka Potente’s personage in The Bourne Supremacy, het tweede deel van de spionagefranchise. Het zware dialoogwerk werd toen vooral gedragen door acteurs Joan Allen, Julia Styles en Brian Cox. Damon daarentegen maakte zijn bedoelingen duidelijk aan de hand van zijn lichaamstaal.

Volgens Damon past die zwijgzaamheid perfect bij de superspion: “Zonder love interest werd Jason heel eenzaam. Scenarist Tony Gilroy vroeg me toen of ik problemen had met het feit dat ik niet ging praten in de film. Maar ik hield er net van.” Regisseur Paul Greengrass voegde er nog aan toe dat hij onder de indruk is van hoe Damon een breed spectrum aan emoties kan overbrengen zonder de hulp van monologen.

Jason Bourne speelt in de zalen vanaf 10 augustus.

Bron: Dark Horizons

@MattiMeurisse