Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.10.2023

Het smelt: Veerle Baetens verfilmt Lize Spits bikkelharde bestseller met verve (recensie)

door Chris Craps

Veerle Baetens heeft het zich voor haar regiedebuut niet makkelijk gemaakt. Het smelt van Lize Spit lijkt immer door de bikkelharde en donkere climaxscène onverfilmbaar. De first time director heeft het er echter uitstekend van afgebracht.

Wie het boek niet gelezen heeft, doet er goed aan zo weinig mogelijk informatie in te winnen over het verhaal. Meer heb je niet nodig dan: de dertigjarige Eva (Charlotte De Bruyne) rijdt voor het eerst sinds lang terug naar het dorp van haar jeugd (Rosa Marchant vertolkt de jonge Eva) met een grote blok ijs in haar koffer.

De verfilming van Het smelt profileert zich als een donker drama met een mysterie. Verwacht echter geen Hollywood-einde. Dit is een film over hoe iets gigantisch kan ontsporen en een trauma dat is blijven etteren – kan het Vlaamser?

Lize Spits bronmateriaal kwam hard aan omdat ze het verhaal als een monoloog van het gedeprimeerde hoofdpersonage schreef. Baetens heeft de inhoud met reden verzacht, zonder het trauma te minimaliseren. Ze gooit de gruwelijke climax niet in je gezicht. Toch blijft die nog altijd enorm schokkend. Vooral omdat je fantasie aanvult wat je niet ziet.

Er zullen zeker toeschouwers zijn die het moeilijk gaan hebben met het radeloze van het verhaal. Dat wordt echter een beetje gecompenseerd door het cautionary tale-element dat Baetens meer accentueert dan Spit. Ze dwingt je de vragen te stellen: waarom gebeurt dit en wie is verantwoordelijk?

Over de acteursregie kun je alleen maar vol lof zijn, maar dat is geen verrassing voor iemand die de lat altijd hoog legt als ze zelf voor de camera staat. De typische vrees dat een acteur in de regiestoel de beeldregie wat links zou laten liggen is hier ongegrond. Baetens had een heel duidelijk concept van hoe ze de wereldbeelden van de jonge en volwassen Eva wilde visualiseren. Dat duwt de film veel meer richting cinema dan richting televisie.

Intussen is Baetens aan een nieuw regieproject bezig. Dat belooft.

>>Klap

Actrice Veerle Baetens brengt in haar regiedebuut het tragische mysterie van een vrouw (Charlotte De Bruyne) die een blok ijs naar het dorp van haar jeugd voert. Een Vlaamse Jeux interdits met een scheut Festen.

Regie Veerle Baetens

Cast Charlotte De Bruyne, Rosa Marchant, Naomi Velissariou

Speelduur 1u51

Vanaf 25 oktober in de bioscoop