Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.12.2014

Het 2014-filmlijstje van Jan Verheyen

door Vertigo

De opzet was simpel: we stelden vijf vragen over het afgelopen filmjaar aan bekende en minder bekende filmliefhebbers. De antwoorden waren even verrassend als talrijk. Een deel van het resultaat vind je in ons zevende nummer, de rest publiceren we met trots online. Vandaag is het de beurt aan…

Jan Verheyen, regisseur van o.a. Dossier K., Het vonnis en F. C. De Kampioenen 2!

Favoriete film

Fotofinish tussen 12 Years a Slave en Interstellar, twee films die met verpletterend overwicht bewijzen dat de grote intelligente Amerikaanse publieksfilm nog steeds bestaat — en de norm bepaalt. Tot spijt van wie het benijdt.

 

Beste Vlaamse film

De behandeling wint op punten, maar zowel Welp als Image vond ik veelbelovende debuten. Verder was het een jaar met opvallend veel films die door het publiek pijnlijk werden genegeerd. Daar mogen vragen bij gesteld worden, vind ik. Overigens heb ik Brabançonne en Bowling Balls nog niet gezien.

 

Opmerkelijkste hype/trend

Het gezeik over The Loft was even intrigerend als irritant. Mij persoonlijk doet het plezier dat zowel filmkritiek als het parallelle universum van de filmfestivals amper nog invloed hebben op zelfs het arthousepubliek. Mensen maken hun eigen keuzes en hebben geen cultuurpausen meer nodig.