Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.08.2019

Harmony Korine over zijn stonerkomedie The Beach Bum (deel 2): ‘Adil & Bilall zijn coole dudes’

door Steven Tuffin

LEES HIER HET EERSTE DEEL VAN HET INTERVIEW.

Matthew McConaughey acteert weergaloos. Had je The Beach Bum zonder hem kunnen maken?

HARMONY KORINE: ‘Natuurlijk, maar dan had de film er waarschijnlijk helemaal anders uitgezien. Ik kan me niet indenken dat iemand Moondog zo perfect zou spelen als hij. Veel heeft ook te maken met het feit dat Matthew in het verleden zelf niet vies was van een joint en ooit te boek stond als ’s werelds beroemdste stoner.’

Moondogs echtgenote wordt gespeeld door Isla Fisher, een komisch toptalent dat jammer genoeg vooral bekendstaat als de echtgenote van Sacha Baron Cohen.

‘Ik ben blij dat je over haar begint. Isla is echt een van de grappigste mensen die ik ken. Het is inderdaad spijtig dat ze niet meer kansen krijgt. Ik hoop dat The Beach Bum ervoor zorgt dat meer mensen inzien hoe getalenteerd ze is.’

Zac Efron castte je dan weer als gelovige pyromaan.

‘Een christelijke pyromaan die naar heavy metal luistert en een baard heeft met een paninimotief: kan het nog cooler? (lacht)Dat personage is een samenraapsel van figuren die ik tegenkwam toen ik vroeger rondhing in malls. Dat Zac meesterlijk kan vapen, zorgde voor de kers op de taart.’

Nog iemand die de revue passeert: Bad Boys-grapjurk Martin Lawrence.

‘Ik ben altijd een grote fan van Martin geweest en wilde al lang met hem samenwerken. Hij leek me perfect voor de rol van ’s werelds slechtste dolfijntoergids en ik denk dat ik gelijk heb gekregen.’ (lacht)

Hoe ben je op dat personage gekomen?

‘Wanneer ik me verveel, durf ik weleens zo’n toer meepikken. Als er geen dolfijn te bespeuren valt, wordt het zo saai dat het hilarisch wordt. Je hoort gidsen dan de waanzinnigste dingen zeggen om hun klanten toch maar enigszins te entertainen.’

Je werkte voor de tweede keer samen met de Belgische cameraman Benoît Debie. Was je zo blij met zijn bijdrage aan Spring Breakers

‘Benoît is een van de beste directors of photography ter wereld. Ik beschouw hem als een echte partner. We hebben samen een filmtaal ontwikkeld die me zo fucking blij maakt. Jullie Belgen mogen verdomd trots op hem zijn.’

Hij en Martin Lawrence brengen me bij de Bad Boys-threequel Bad Boys for Life, geregisseerd door het Belgisch-Marokkaanse duo Adil El Arbi en Bilall Fallah.

‘Hoewel het gerucht eventjes de ronde deed, heeft Benoît niet aan die film meegewerkt. Martin heeft me echter wel verteld waarover hij gaat en dat klonk best interessant. En met Adil en Bilall heb ik rondgehangen toen ze in Miami aan het draaien waren. Wat een coole dudes! Het gebeurt niet vaak dat je mensen in het vak tegenkomt die zo aardig zijn.’

Je maakt steevast uitdagende indiefilms, het soort cinema dat het alsmaar moeilijker heeft in de bioscoop. Zou je het erg vinden als je films enkel maar via streaming te zien zouden zijn?

‘Van dat soort zaken lig ik niet echt wakker, zolang mensen mijn films maar zien. Ik geef me volledig wanneer ik een film maak en ben ontzettend trots op wat ik al verwezenlijkt heb. Net daarom vind ik het vooral belangrijk dat mijn films gezien worden. Ik hou van de cinema-ervaring, maar in mijn ogen is niets heilig. Als iemand The Beach Bum op zijn smartphone wil bekijken: go ahead.’

Tot slot: je hebt met Kids een van de invloedrijkste films van de laatste decennia helpen maken…

(onderbreekt) ‘Ik wil niet arrogant klinken, maar eigenlijk kun je dat over al mijn films zeggen. Er gaat geen maand voorbij of er komt wel een film uit die vergeleken wordt met een van de mijne. Maar voor alle duidelijkheid: ik ben blij dat ik dingen doe die andere mensen inspireren. Het belangrijkste is dat we ons allemaal amuseren.’