Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.09.2018

Hans Zimmer onthult aanvankelijk ambitieus plan voor Dunkirk-score

door Vertigo

Sinds Batman Begins uit 2005 zijn regisseur Christopher Nolan en componist Hans Zimmer onafscheidelijk. Het duo werkte opnieuw samen voor Nolans recentste film Dunkirk en had een heel ambitieus idee voor de muziek.

De soundtrack voor het Tweede Wereldoorlog-drama zou oorspronkelijk uit één nummer van 100 minuten bestaan. “Het leek een heel goed idee,” zei Zimmer, “en het werd nooit eerder geprobeerd. Toen puntje bij paaltje kwam, werden we echter slachtoffers van onze eigen ambities.”

Uiteindelijk kozen Nolan en Zimmer voor een traditionelere oplossing en werd de soundtrack in meerdere nummers opgedeeld, zij het met een terugkerend motief.

The Dark Knight pakte Zimmer wel op een bijzondere manier aan. “Ik focuste mij op de Joker,” zei hij, “en benaderde hem op verschillende manieren. Uiteindelijk had ik zodanig veel bij elkaar geschreven dat je er onmogelijk in één zit naar kon luisteren. Tijdens een lange vlucht luisterde Chris naar een iPod vol met ideeëen waar hij naar eigen zeggen een slechter mens door werd. De muziek was zo verontrustend.”

Zimmer kroop net als Heath Ledger in de huid van de Joker en beschreef het als een nare ervaring. “Je bleef beter uit mijn buurt,” zei hij. “Enkel door volledig in een film op te gaan, kan ik muziek componeren. Ik klampte vast aan de eerlijkheid van de Joker. Hij is het enige personage in de film die ten allen tijde de waarheid spreekt. Mijn eerste gedachte was dat hij rustig moest zijn. Hij is eng omdat hij zo rustig blijft. Het is verraderlijk.”

Bron: IndieWire