Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.05.2021

Hamilton-brein Lin-Manuel Miranda openhartig over juiste term voor latino’s

door Vertigo

Lin-Manuel Miranda brengt met zijn musicals Hamilton en In the Heights, en hun respectievelijke live-registratie en verfilming, de latinogemeenschap meer onder de aandacht. Hij weet echter niet zeker of ‘latino’ de juiste term is om zijn cultuur te beschrijven.

“Wanneer je 32 verschillende fucking landen met één woord probeert te definiëren, stuit je op beperkingen,” zegt Miranda. “Er is geen enkel woord waar iedereen tevreden mee zal zijn.”

Miranda voegt eraan toe dat hij zelf vaak ‘latino’ gebruikt en dat er al langer over die term gediscussieerd wordt. “Toen ik op de middelbare school zat, debatteerde de latinoclub elke week over ‘latino’ versus ‘Hispanic‘,” zegt hij.

“Nu wordt er niet meer over ‘Hispanic‘ gesproken, maar over variaties op de laatste lettergreep van het woord ‘latino’,” vervolgt hij. “Naast ‘Latinx’ heb je ‘Latiné’, een genderneutrale variant die vooral gebruikt wordt door mensen uit de LGBTQ-gemeenschap van latino-afkomst.”

“‘Latiné’ is een goed woord omdat het door latino’s werd bedacht. Ik vind alle opties goed en gebruik ze door elkaar omdat er nooit een perfecte oplossing zal zijn.”

De filmversie van In the Heights, een musical over latino’s in de New Yorkse wijk Washington Heights, werd ingeblikt door Jon M. Chu (Crazy Rich Asians), die geen latino is maar wiens ouders Chinezen zijn die naar de VS immigreerden en er een zaak oprichtten.

Volgens Miranda, die optrad als producent van In the Heights, werd Chu aangenomen omdat hij zich door zijn afkomst in het verhaal en de personages van de film kon inleven.

“Immigranten zoals Jon en ik hoorden als kind de gekke verhalen van onze ouders die voet aan wal probeerden te krijgen in de VS en vroegen ons daarna af hoe we hen het beste konden eren,” zegt Miranda. “Jon begreep In the Heights alsof hij zelf een latino-immigrant van de eerste generatie is.”

Bovendien was Miranda onder de indruk van Chu’s dansfilms Step Up 2 en Step Up 3D. “Ik wist dat hij een dansscène kon draaien op een klassieke Hollywoodmanier,” zegt Miranda.

Bron: IndieWire