Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.09.2020

Halle Berry openhartig over Oscarwinst, Bond-spin-off en Bryan Singer

door Vertigo

Halle Berry stelt binnenkort haar regiedebuut Bruised voor tijdens het Toronto International Film Festival en heeft ondertussen teruggeblikt op haar carrière.

Voor haar rol in Monster’s Ball uit 2001 won Berry als eerste en voorlopig enige zwarte actrice de Oscar voor Beste Actrice. Toch noemt ze het een teleurstelling.

“Ik dacht dat er allerlei fantastische scripts mijn richting gingen uitkomen en dat er grote regisseurs zouden komen aankloppen,” zegt ze. “Het werd echter een beetje moeilijker om aan werk te raken.”

“Dat wordt de Oscarvloek genoemd,” vervolgt ze. “Plots word je verwacht om telkens opnieuw Oscarwaardige acteerprestaties neer te zetten. Bovendien was er geen plaats voor iemand zoals mij.”

Berry begrijpt niet dat er sinds haar Oscarzege nog geen enkele andere zwarte actrice het beeldje mee naar huis heeft genomen. “Ik dacht dat Cynthia Erivo het zou doen voor Harriet vorig jaar en dat Ruth Negga veel kans maakte voor Loving,” zegt ze.

“Mijn Oscarwinst was één van de meest hartverscheurende gebeurtenissen van mijn leven,” vervolgt ze. “Ik dacht dat ik gekozen was om deuren te openen, maar vraag me af of mijn Oscarwinst een belangrijk moment was of gewoon een belangrijk moment voor mij.”

“Ik wilde geloven dat het groter was dan mij,” voegt ze eraan toe. “Zo voelde het ook aan, vooral omdat anderen mij hadden moeten voorgaan en dat was niet zo.”

Ook Berry’s volgende grote rol, Bondgirl Jinx in Die Another Day, eindigde in een teleurstelling. Het leek er namelijk even op dat Jinx een spin-off zou krijgen tot bleek dat de studio daar geen budget van tachtig miljoen dollar voor wilde vrijmaken.

“De Jinx-spin-off was zijn tijd vooruit,” zegt Berry. “Niemand was bereid om zoveel geld in een zwarte, vrouwelijke actiester te investeren. Ze waren niet zeker of het dat wel waard was. Zover stonden we toen.”

Uiteindelijk scoorde Berry de hoofdrol in een andere actiefilm rond een zwart en vrouwelijk hoofdpersonage: Catwoman. “Dat kon ik volgens sommigen niet maken omdat ik net een Oscar had gewonnen,” zegt Berry.

“Mij leek het echter een geweldige kans voor een niet-blanke actrice om een superheld te vertolken,” vervolgt ze. “Waarom zou ik het niet proberen?”

Daarnaast speelde Berry de superheldin Storm in de X-Men-franchise, waarvoor ze naar verluidt net als de rest van de cast in de clinch lag met regisseur Bryan Singer. Op een gegeven moment zou Berry hem gezegd hebben ‘You can kiss my black ass.’.

“Bryan is niet de gemakkelijkste persoon om mee samen te werken,” zegt Berry en voegt eraan toe dat de van seksueel misbruik beschuldige regisseur door zijn persoonlijke problemen vaak afwezig leek.

“Op een gegeven moment stonden we te bevriezen op de set van X-Men in Canada en was hij niet gefocust,” vervolgt ze. “Je zou voor minder een beetje kwaad worden.”

“Soms was ik razend op hem. Ik heb een paar keer ruzie met hem gemaakt en een paar keer gevloekt uit frustratie. Ik neem mijn werk heel ernstig en word een beetje gek als daar iets tussenkomt. Tegelijkertijd heb ik veel medelijden met mensen die het moeilijk hebben en Bryan heeft het moeilijk.”

Bron: IndieWire