Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.09.2020

Denis Villeneuve en Timothée Chalamet onthullen Dune-thema’s

door Vertigo

Volgens Denis Villeneuve is zijn verfilming van Frank Herberts Dune door zijn ecologische thema’s relevanter dan ooit. De planeet waar de film over gaat, Arrakis aka Dune, wordt namelijk kapotgemaakt door de ontginning van zijn kostbaarste grondstof: de drug spice.

“Door klimaatverandering zal de wereld er de komende decennia helemaal anders uitzien,” zegt Villeneuve op een persconferentie. “We zullen onze manier van leven en omgaan met de natuur moeten aanpassen. Dune is een oproep om dat te doen, vooral aan de jeugd.”

Voordat hij besliste om de film te maken, stelde Villeneuve twee voorwaarden. Ten eerste wilde hij het boek in twee delen verfilmen en ten tweede wilde hij draaien in een echte woestijn.

“Ik zei dat Jaws ook niet in een zwembad is gefilmd,” zegt Villeneuve. “We moesten ons in echte omgevingen bevinden om ons te laten inspireren door de oneindige landschappen.”

“Wat ik zo geweldig vind aan het boek, is dat Frank Herbert het leven en het ecosysteem van Arrakis op een prachtige, poëtische wijze beschrijft,” vervolgt hij.

“Om Dune te kunnen verfilmen, moesten we zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. Op de manier zal het publiek niet alleen onder de indruk zijn, maar zich ook thuisvoelen.”

Ook hoofdrolspeler Timothée Chalamet gelooft dat Dune verandering kan teweegbrengen en niet enkel op ecologisch vlak. “De film bevat een metafoor en een les voor iedereen,” zegt hij.

Eén daarvan is het coming-of-age-verhaal van Chalamets personage Paul Atreides die wordt voorbereid om zijn vader Leto (Oscar Isaac) op te volgen als hoofd van House Atreides.

“Tegelijkertijd maakt hij hetzelfde door als alle vijftien-, zestien-, zeventien- en achttienjarigen, namelijk dat volwassen worden moeilijk is,” zegt Chalamet.

Bekijk de persconferentie hieronder:

Bron: /Film