Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.08.2018

Guillermo del Toro kaart tekort aan vrouwelijke regisseurs in Venetië aan

door Vertigo

Nog voor de aanvang van de 75e editie lag het filmfestival van Venetië onder vuur omdat slechts één film van een vrouwelijke regisseur geselecteerd werd voor de officiële competitie. Juryvoorzitter Guillermo del Toro heeft toegegeven dat er een probleem is.

“We moeten een duidelijk doel stellen,” zei de regisseur, “vijftig procent vrouwen en vijftig procent mannen in 2020. Als dat volgend jaar al bereikt wordt, des te beter. Het is een probleem in de hele filmwereld. Met quota ga je het echter niet oplossen. Je moet erover spreken en het in vraag stellen. Dat heeft jarenlang niemand gedaan.”

Naast del Toro zetelen dit jaar Sylvia Chang, Trine Dyrholm, Nicole Garcia, Paolo Genovese, Malgorzata Szumowska, Taika Waititi, Christoph Waltz en Naomi Watts in de jury. “De jury bestaat uit vijf vrouwen en vier mannen,” zei de voorzitter. “Daarmee willen we aantonen dat we een belangrijk punt in het debat bereikt hebben. Dit is geen gebaar, maar een noodzaak.”

Del Toro probeert alvast zelf zijn steentje bij te dragen. “Ik ben momenteel vijf films aan het produceren, drie voor vrouwelijke en twee voor beginnende regisseurs. Je moet moeite doen.”

Bron: IndieWire