Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.05.2020

Grote Chinese filmproducties hervat onder streng toezicht

door Vertigo

In China zijn sommige filmproducties terug opgestart onder strenge voorwaarden. Hengdian World Studios, de grootste filmstudio ter wereld, eist bijvoorbeeld dat alle cast- en crewleden getest worden op het coronavirus.

Daarnaast moeten ze een brief van de overheid kunnen voorleggen waarin staat dat ze twee weken in quarantaine hebben gezeten en worden ze tweemaal per dag gecontroleerd op koorts.

Volgens scenarist Xu WeiBing zijn vooral onafhankelijke regisseurs en kleinere productiehuizen getroffen omdat ze in tegenstelling tot de grotere namen en bedrijven geen overheidssteun krijgen. “Velen zullen het niet overleven of zijn al kopje onder gegaan,” zegt hij.

Xu voegt eraan toe dat er enkel verdergewerkt wordt aan projecten waarvan de opnames al begonnen waren voor de uitbraak van COVID-19 zoals Impasse van Hero– en House of Flying Daggers-regisseur Zhang Yimou.

“Veel productiehuizen zijn andere dingen beginnen te doen omdat er niet kan gewerkt worden,” zegt hij. “Sommige van mijn kennissen verkopen online producten om te overleven.”

Bovendien was de Chinese filmsector nog aan het bekomen van het schandaal rond X-Men: Days of Future Past-actrice Fan Bingbing. Zij stond vijf maanden onder huisarrest voor het ontduiken van belastingen ter waarde van 34 miljoen dollar.

De overheid strafte ook de rest van de filmsector door de lonen van sterren aan banden te leggen en belastingsvoordelen in te trekken. Nu biedt de overheid echter opnieuw belastingsvoordelen aan om productiemaatschappijen een hart onder de riem te steken.

Xu voorspelt dat het in de VS niet even vlot zal verlopen. “Je moet je afvragen wie er gaat investeren in een film, als één zieke persoon ervoor zou kunnen zorgen dat de hele productie wordt stilgelegd?”

“De Chinese filmsector valt onder de overheid,” vervolgt hij. “Het is aan hen om te beslissen als en wanneer we weer aan de slag mogen gaan. We moeten gewoon wachten op hun beslissing.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: