Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.05.2020

Ethan Hawke openhartig over Before Sunrise-ervaring

door Vertigo

Ethan Hawke heeft in een Q&A van de organisatie achter het filmfestival van Toronto teruggeblikt op Before Sunrise. Hij onthulde onder meer dat de film deels onstaan is omdat regisseur Richard Linklater niet tevreden was met zijn vorige langspeler Dazed and Confused.

“Hij was teleurgesteld dat de mannelijke personages beter uit de verf kwamen dan de vrouwelijke personages en vond het een jongensfilm,” zegt Hawke.

“De bedoeling van Before Sunrise was om er een sterke vrouw bij te halen, met één mannelijke en één vrouwelijke acteur te werken en hen samen hun personages laten bedenken,” vervolgt hij.

Aangezien Dazed and Confused flopte en Hawke dankzij het box-officesucces van Reality Bites meer aanbiedingen kreeg dan ooit, vond zijn agent dat hij Before Sunrise links moest laten liggen. Hawke liet zich echter overhalen door Linklaters voorstel.

“Je moet je niet te veel zorgen maken over het script,” zei de regisseur, volgens Hawke. “Ik nodig je uit om samen met mij de film te maken.”

“Ik zie al heel mijn leven zodanig veel spionage, schietpartijen, helikopters en actie in films dat het lijkt alsof mijn eigen leven geen drama bevat, maar zo voelt het niet aan,” vervolgde hij.

“Mijn leven voelt heel spannend aan en ik ben nog nooit betrokken geweest bij een achtervolging of een schietpartij. Het spannendste dat mij ooit is overkomen, is in contact komen met iemand anders. Als we dat op het grote scherm kunnen tonen, denk ik dat de mensen geïnteresseerd zijn.”

Hawkes tegenspeelster Julie Delpy vreesde echter op een gegeven moment dat de film saai zou zijn omdat hij enkel over gesprekken tussen twee mensen gaat. Ze vond dat er meer grappen moesten inzitten en stelde voor om een professionele moppentapper in te schakelen.

“Richard zei echter dat hij zich na vier weken schrijven nog niet had verveeld,” zegt Hawke. “Hij was ervan overtuigd dat niemand de film saai zou vinden en als dat wel zo was, konden ze oprotten.”

“Hij vond dat wij genoeg waren en dat is voor mensen moeilijk om te begrijpen,” vervolgt hij. “We zijn allemaal interessant, waardevol en bijzonder van bij de geboorte.”

“De boodschap van Before Sunrise is dat elkaar aanschouwen heel krachtig is. Soms voel ik mij na het bekijken van Harry Potter of Avatar een beetje down omdat ik geen superkrachten of magische krachten heb. Richards films doen je echter beseffen dat je leven magisch is.”

Bron: IndieWire