Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.05.2019

Green Book-producent duidelijk over beperkte doelpubliek

door Vertigo

Eerder dit jaar won Peter Farrelly’s Green Book de Oscar voor Beste Film en dat is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten. Het verhaal over de vriendschap tusssen de jazzpianist Don Shirley (Mahershala Ali) en zijn chauffeur Frank Vallelonga (Viggo Mortensen) zou zich namelijk schuldig maken aan het blanke redder-cliché, waarbij een zwart personage geholpen wordt door een blank.

Volgens Jonathan King, één van de producenten, werd de film echter een awards- en box-office-succes omdat hij voor een specifieke doelgroep gemaakt werd. “Het publiek voor zo’n film bestaat grotendeels uit oude en blanke mensen,” zei hij. “Zij moeten er het meest op gewezen worden dat minder racistisch moeten zijn.”

Ook rond Farrelly zelf was er controverse. In de aanloop naar de Oscars kwamen de beschuldigingen van ongepast gedrag op de set van zijn film There’s Something About Mary opnieuw naar boven. Sommigen vonden ook dat er beter een zwarte regisseur achter de camera had gestaan.

“Geen enkele regisseur zou het leven en de ervaringen van beide hoofdpersonages hebben belichaamd,” zei King ter verdediging, “omdat ze heel verschillende standpunten hadden.”

Bron: The Playlist