Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.02.2021

Gran Torino-acteur vindt dat de Clint Eastwood-film aanzet tot racisme

door Vertigo

Acteur Bee Vang speelde mee in Clint Eastwoods Gran Torino en schrijft in een essay voor NBC News dat door de film discriminatie tegen Aziatische mensen in de VS is toegenomen.

Vang vertolkte Thao Vang Lor, een tiener van het Aziatische Hmong-volk die bevriend raakt met zijn racistische buurman (Eastwood), en vindt dat de film enerzijds lof verdient.

“Het verhaal ging over twee mensen die ondanks hun verschillen een hechte, menselijke band kweekten,” schrijft Vang. “Het was een historisch moment voor Hmong-mensen overal ter wereld.”

Ruim dertien jaar later herinnert Vang zich echter vooral de verontrustende manier waarop er in bioscopen met een hoofdzakelijk blank publiek met de racistische opmerkingen van Eastwoods personage werd gelachen.

“Aanstootgevende termen als ‘gook‘, ‘slope head‘ en ‘eggrol‘ werden afgedaan als onschuldige grappen,” schrijft Vang. “Die zogezegde grappen werden echter het zoveelste excuus om racisme te negeren.”

Volgens Vang is discriminatie tegen Aziaten door Gran Torino mainstream geworden. Als voorbeeld noemt hij het feit dat de schuld van de coronacrisis door sommigen op Aziatische mensen werd geschoven, wat in de VS tot verschillende gewelddadige incidenten leidde.

“Het wordt tijd dat Aziatische-Amerikanen erkenning eisen en zich niet langer als een brave minderheid terugtrekken in hun cocon,” schrijft Vang.

Lees het volledige essay hier.

Bron: IndieWire