Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.02.2021

Aaron Sorkin verklaart waarom zijn films zich grotendeels binnenskamers afspelen

door Vertigo

Scenarist en regisseur Aaron Sorkin heeft onthuld waarom zijn scripts voor onder meer A Few Good Men, The Social Network en The Trial of the Chicago 7 zich grotendeels binnenskamers en vaak in rechtbanken afspelen.

Volgens Sorkin is dat een bewuste keuze omdat hij oorspronkelijk toneelstukken schreef. “Als je een nieuwe puppy mee naar huis neemt, wordt gezegd dat je hem moet vervoeren in een doos waar hij zich in kan draaien,” zegt Sorkin.

“De doos mag echter niet te groot zijn omdat de puppy zich anders niet veilig voelt,” vervolgt hij. “Ze houden van kleine ruimtes en ik ook. Ik heb echt vier muren nodig.”

Sorkin zegt dat hij bang is voor scènes die zich buiten afspelen en noemt de rellen in The Trial of the Chicago 7 een enorme uitdaging. Verder verklaart hij ook zijn voorkeur voor rechtbankdrama’s. “In een rechtbank zijn de bedoeling, de obstakels en de inzet van het verhaal heel duidelijk,” zegt hij.

“Het publiek kan zich identificeren met de jury,” vervolgt hij. “Ze weten even weinig en dus is er een reden om allerlei zaken uit te leggen. De dynamiek tussen een advocaat en een getuige die wordt verhoord is dan weer de essentie van elk drama.”

Bron: The Playlist