Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.12.2019

Golden Globes-presentator Ricky Gervais onder vuur voor transfobe tweets

door Vertigo

In de aanloop naar de Golden Globes-uitreiking ligt presentator Ricky Gervais onder vuur omwille van een reeks schijnbaar transfobe tweets. De acteur en stand-upcomedian leek het namelijk op te nemen voor Harry Potter-auteur J.K. Rowling.

Zij kreeg onlangs kritiek omdat ze het opnam voor Maya Forstater, een onderzoekster die ontslagen werd nadat ze beweerde dat mensen hun biologisch geslacht niet kunnen veranderen.

Gervais reageerde onder meer op een tweet van de satirische account Jarvis Dupont waarin de spot werd gedreven met Rowling. “Als transseksuele vrouw vind ik het hartverscheurend dat ik niet meer welkom ben in een fictieve school voor tovenaars,” staat te lezen.

“Die vreselijke biologische vrouwen zullen nooit begrijpen hoe het voelt om op latere leeftijd een vrouw te worden,” schreef Gervais. “Ze beschouwen hun privileges zoals winnen bij vrouwelijke sporten en eigen toiletten hebben als vanzelfsprekend. Genoeg is genoeg.”

Toen hij door een andere Twitteraar verzocht werd om vredelievend te zijn, antwoordde Gervais: “Inderdaad. We moeten de rechten van vrouwen beschermen en niet uithollen omdat mannen een nieuwe sluwe manier hebben gevonden om een volledig gender te domineren en demoniseren.”

Later suggereerde Gervais dat het allemaal maar een grap was. De Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes, heeft voorlopig geen commentaar.

Bron: Deadline