Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.10.2021

Cinefiel echtpaar redt stadsbioscoop Sphinx Cinema

door Vertigo

Het Gentse echtpaar Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert heeft het gebouw waar Sphinx Cinema gevestigd is overgekocht, waardoor de stadsbioscoop is gered. “We hebben ons IT-bedrijf verkocht voor een mooi bedrag, en met de opbrengst wilden we iets zinvols doen,” vertelt Lowagie aan VRT NWS.

Eerder namen Lowagie en Willaert ook al de boksclub Spartacus in Sint-Amandsberg, een deelgemeente van Gent, over. Daar maakten ze de tafeltennisclub QLT. “We dachten: we hebben iets in de sport gedaan, nu willen we iets in de cultuur doen, en dan lag film voor de hand,” zegt Lowagie.

De nieuwe eigenaars van het gebouw ontdekten Sphinx Cinema door Film Fest Gent en werden er echte cinefielen. “De ene week zagen we er alleen maar films van Pasolini, de andere week was het Kubrick,” zegt Lowagie.

“Voor ons, ingeweken West-Vlamingen, ging er een wereld open,” vervolgt hij. “Het is toen en daar dat onze liefde voor de cinema is ontstaan, het is voor ons heel belangrijk dat die arthouse in Gent blijft.”

Op zijn blog schrijft Lowagie dat er een aantal werken zullen uitgevoerd worden aan het lekkende dak en de bovenverdieping. Hij overweegt ook om een lift te installeren voor rolstoelgebruikers. De bedoeling is dat de werking van Sphinx Cinema zo weinig mogelijk in het gedrang komt.

Verder willen Lowagie en Willaert de bioscoop ook opwaarderen, maar niet zelf uitbaten. “We hopen dat de huidige uitbater, Patrick Deboes, het blijft doen,” zegt Lowagie. “We gaan gaandeweg wel volgen hóe hij dat doet, want als hij op een dag zegt dat hij ermee ophoudt, dan vervang je die niet zomaar.”

Bron: VRT NWS, lowagie.com

Lees meer over: