Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.10.2021

Gene Hackman blikt terug op The French Connection in uitzonderlijk interview

door Vertigo

Sinds hij in 2004 met pensioen ging, blijft Gene Hackman uit de schijnwerpers. In een uitzonderlijk interview heeft hij echter teruggeblikt op William Friedkins The French Connection, de misdaadthriller waarvoor hij een Oscar won en die in 2021 50 kaarsjes uitblaast.

The French Connection gaat over een New Yorkse politie-inspecteur genaamd Jimmy ‘Popeye’ Doyle (Hackman) die een rijke Franse heroïnesmokkelaar (Fernando Rey) op de hielen zit.

De film ging net als Taxi Driver de geschiedenis in als een klassieker binnen de New Hollywood-stroming van de jaren zeventig omdat hij op locatie werd gedraaid in New York en heel gewelddadig is.

“Ik heb The French Connection niet meer gezien sinds de eerste voorstelling in de donkere en kleine vertoningsruimte van een postproductiebedrijf vijftig jaar geleden,” zegt Hackman.

“Als de film nu nog iets betekent, ben ik niet zeker wat,” vervolgt hij. “In 1971 leek het me een eerbiedig verhaal over een politieagent die er gewoon in slaagde om te voorkomen dat een grote misdaadfamilie de drugswereld van New York infiltreerde.”

Toch heeft Hackman mooie herinneringen aan The French Connection. “Films maken is altijd riskant, zowel fysiek als emotioneel,” zegt hij. “Ik beschouw The French Connection als een belangrijk moment in een carrière van hits en missers.”

Wat de bejubelde autoachtervolging uit Friedkins film betreft, vindt Hackman dat die uit Bullitt met Steve McQueen uit 1968 beter is. “The French Connection heeft mijn carrière zeker en vast een boost gegeven en daar ben ik dankbaar voor,” voegt Hackman eraan toe.

Bron: IndieWire