Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.12.2020

Gameverfilming Monster Hunter onder vuur in China voor racistische grap

door Vertigo

Monster Hunter, de nieuwe gameverfilming van Resident Evil-regisseur Paul W.S. Anderson en -actrice Milla Jovovich, verscheen op 4 december in China, maar werd na één dag weer uit de zalen gehaald.

Een passage van tien seconden is namelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij het Chinese publiek. Op een gegeven moment grapt het personage van de Aziatisch-Amerikaanse rapper Jin Au-Yeung aka MC Jin dat hij ‘Chi-knees‘ of Chinese knieën heeft.

Dat riep bij sommige Chinezen herinneringen op aan het oude racistische rijmpje ‘Chinese, Japanese, dirty knees, look at these‘ waarbij kinderen op hun knieën slaan en doen alsof ze spleetogen hebben.

De grap werd in de ondertiteling vervangen door een verwijzing naar een Chinees gezegde dat mannen niet gemakkelijk knielen, maar ook die ingreep wordt als aanstootgevend gezien.

Aanvankelijk werd aangekondigd dat Monster Hunter zou worden gecensureerd, maar nu lijkt het erop dat de film helemaal niet meer in de Chinese zalen komt.

Capcom, het bedrijf achter de Monster Hunter-games, heeft zich van de film gedistantieerd. Ondertussen ligt de Chinese coproducent Tencent zwaar onder vuur, ook omdat het technologiebedrijf anti-Monster Hunter-berichten zou censureren.

Bron: Variety