Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.12.2020

David Fincher onthult hoe hij rol van Orson Welles in Mank castte

door Vertigo

Voordat hij Tom Burke (Only God Forgives, The Souvenir) castte als Orson Welles in Mank, had David Fincher een ander type acteur in gedachten. “Oorspronkelijk wilde ik absoluut iemand die er net als Orson op dat moment in zijn leven uitzag als een grote baby,” zegt de regisseur.

“Ik wil de spot niet drijven met Orson, maar hij was vlezig en had ronde gelaatstrekken,” vervolgt hij. “Hij had een ronde neus en ronde jeukbeenderen. Als je hem op 24-jarige leeftijd een pamper had aangedaan, zou hij er als een grote baby hebben uitgezien.”

“Bovendien had je het gevoel dat hij een groot kind was dat de Hollywoodmachine bediende. Zoals hij zelf zei: ‘Een filmstudio is de beste speelgoedtrein die een jongen kan hebben.'”

Uiteindelijk koos Fincher voor Burke omwille van zijn stem. “Tom is geen groot kind, maar een man die bepaalde fysieke gelijkenissen met Welles vertoont,” zegt de regisseur.

“Wat mij echter het meeste in hem aantrok, was zijn stem,” vervolgt hij. “Hij heeft een prachtige en heel hypnotische stem en we gaven hem opnames van Welles om hem aan te moedigen. Hij straalde dezelfde kracht, gravitas en persoonlijkheid uit.”

Naar het einde van de shoot toe dacht Fincher zelfs dat hij Welles hoorde als hij met Burke sprak aan de telefoon of een audiofragment uit de film beluisterde.

Bron: EW