Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.02.2017

Finding Dory beste bezochte film in België in 2016

door Vertigo

Belgische bioscopen ontvangen minder bezoekers

De Belgische bioscoopsector heeft een moeilijk jaar achter de rug. Het EK voetbal en de Olympische Spelen tijdens de zomer, de late kerstvakantie en het mindere succes van de lokale en internationale films zorgden voor een daling van het bioscoopbezoek. Het aantal bioscoopbezoekers verminderde in 2016 met 8 %, terwijl het vorig jaar nog steeg met 3,5 %. Afgelopen jaar gingen er in totaal 19.408.138 personen voor een film naar de bioscoop (in vergelijking met meer dan 21 miljoen het jaar ervoor).  Ook de omzet daalde met bijna 6 % tot €148,2 miljoen. De cijfers werden vandaag bekendgemaakt door Cinedata, die de marktcijfers beheert, FCB (de Federatie van Cinema’s) en de VFDB (de vereniging van Filmdistributeurs).

“De bioscoopsector kende een moeilijk  2de en 3de trimester, maar dankzij sterke lokale en internationale releases zien we toch een licht herstel tijdens de laatste weken van 2016″, verklaart Thierry Laermans, secretaris van FCB. “De unieke filmbeleving van het grote scherm en het brede filmaanbod kunnen heel wat gezinnen naar de bioscoop bewegen. In de eerste weken van 2017 zet deze trend zich trouwens voort.”

 

Evolutie bioscoopbezoek 2007 – 2016

 

Animatie en Star Wars scoren goed bij het Belgische publiek

De zes best bezochte films van 2016 trokken elk meer dan een half miljoen bioscoopbezoekers. Dat zijn Finding Dory, Fantastic Beasts and Where to Find Them, The Secret Life of Pets, Zootropolis, The Revenant en Jungle Book. Fantastic Beasts and Where to Find Them, De Premier en Rogue One: A Star Wars Story draaien momenteel nog in de bioscoop en lokken nog veel filmliefhebbers.

 

Bezoekers België 2016

 

 

Allereerste Belgian Big Screen Award

De eerste ‘Belgian Big Screen Award’, een jaarlijkse prijs voor de meest bezochte bioscoopfilm, werd door Vice-eerste Minister Kris Peeters uitgereikt aan de computeranimatiefilm Finding Dory (The Walt Disney Company).

De audiovisuele sector is goed voor zo’n 5.000 directe jobs in België” aldus Peeters. “Bovendien is en blijft het een groeisector. Tussen 2008 en 2014 steeg het aantal bedrijven in de audiovisuele sector in Vlaanderen alleen al met 50%. Dat heeft te maken met de vele creatieve en ondernemende talenten in ons land die hun passie volgen. De federale regering blijft deze belangrijke sector steunen via de Taks Shelter, die goed is voor een jaarlijks steunbedrag van 55 miljoen euro voor filmproducties.”

Serge Van Eyck, deputy country manager The Walt Disney Company was erg tevreden: “Het Belgische team bestaat uit een 50-tal gemotiveerde medewerkers, die er met veel enthousiasme voor zorgen dat het Belgische publiek, klein en groot, onze films in de bioscoop kan gaan zien. Deze Belgian Big Screen Award voor Finding Dory is dan ook een mooie erkenning voor mijn collega’s en mezelf.”

 

Meer Belgische films in de zalen

Het aantal Belgische films steeg (van 25 naar 34), maar het Belgische aandeel in de ticketverkoop daalt lichtjes naar 9,6% (van 10,6%). Met 43% van het aantal films (163) vertegenwoordigen de Amerikaanse films 78% van de totale ticketverkoop. Slechts 20% van de omzet wordt gegenereerd door films uit de EU, hoewel ze in aantal bijna  de helft van de uitgebrachte films vertegenwoordigen.


De top drie Belgische films bestond uit De Premier (390.355 bezoekers), Safety First (228.421 bezoekers) en De Buurtpolitie (152.379 bezoekers). De Premier kon op een tweetal maanden bijna 400.000 bezoekers naar de bioscoop lokken. De film speelt nog in de zalen en gaat zo de toppers van vorig jaar achterna: De Kampioenen-film en Safety First trokken meer dan 600.000 bezoekers aan.

TOP 10 Belgische films in 2016

 

2017 goed gestart: avondje cinema, een belevenis

Met 23 extra zalen investeren de bioscopen ook in extra bereik. Het aantal filmzalen in 2016 steeg zo naar 521, met extra zalen in Brussel en de provincies Henegouwen en Luik. Het superieure technologische niveau en de sfeer in de bioscoopzalen zijn zonder twijfel drijfveren voor een unieke ervaring. 2017 is alvast goed gestart, met extra zalen in Leuven en nieuwe filmtoppers.

De Belgische distributeurs blijven investeren in de financiering van nieuwe producties en brengen in 2017 opnieuw een reeks succesfilms in de Belgische zalen, met onder meer La La Land,  Fifty Shades Darker en The LEGO Batman movie“, concludeert  Olivier Maeterlinck namens VFDB. “In 2017 staan er nog heel wat toppers op de affiche: Beauty and the Beast, Smurfs: The Lost Village, The Fast & the Furious 8, Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge, Lion, The Boss Baby, Cars 3, Raid Dingue, Silence, The Sense of an Ending en Trainspotting 2. Ook heel wat lokale films verrijken het programma met o.a.  D5R, Het Tweede Gelaat, Dode Hoek en FC De Kampioenen 3 in Vlaanderen.”