Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.09.2015

#VertigoVenice2015: Blog 2

door Ruben Nollet

De Boston Globe is een instituut. De krant is een van de oudste van de Verenigde Staten (opgericht in 1872) en behoort sinds 1993 tot de groep rond de New York Times. Maar het is vooral een krant die geregeld uitpakt met stevige primeurs en uitgesponnen onderzoeksjournalistiek met wereldwijde weerklank.

De titel Spotlight, een drama dat in Venetië buiten competitie voorgesteld wordt, verwijst naar het gespecialiseerde onderzoeksteam van de Boston Globe, een handvol reporters die zich vastbijten in een zaak en de boel tot op de bodem uitspitten. In dit geval krijgen we te zien hoe ze begin deze eeuw aan het daglicht brachten dat de katholieke kerk in Boston niet alleen weet had van het kindermisbruik door sommige priesters, maar ook dat ze de beerput moedwillig dicht hield.

Spotlight reconstrueert het hele onfrisse dossier met een opmerkelijke waardigheid. Met zo’n onderwerp zou je tranerige toestanden verwachten, maar regisseur Tom McCarthy vindt het perfecte evenwicht tussen professionele afstand en schokkende eerlijkheid. Dat hij nooit de grootste stilist van zijn generatie zal worden, neem je er graag bij. Zeker als je onder meer Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Michael Keaton, Stanley Tucci, Liev Schreiber en John Slattery op het scherm ziet verschijnen.

spotlight

Ensemblefilms zijn trouwens de rode draad tijdens de begindagen van de 72ste Mostra. Everest had ook al zo’n uitgebreide sterrencast, en hetzelfde geldt voor Black Mass, een gangsterdrama dat zich afspeelt in… Boston. Hier zien we naast hoofdacteur Johnny Depp onder meer Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, Juno Temple en Adam Scott.

Waar de andere films de voetlichten gelijkmatig verdelen, steelt Depp onmiskenbaar de show. Hij gomde zijn looks weg — kale kop, valse neus, borstelige wenkbrauwen, priemende contactlenzen — om in de huid te kruipen van James ‘Whitey’ Bulger, het meest notoire criminele kopstuk uit South Boston van de laatste halve eeuw. En het vreemdste was dat hij zijn positie grotendeels te danken had aan het F.B.I., met wie hij een deal had gesloten.

In Black Mass duikt de Boston Globe ook eventjes op, als de krant die de zaak uiteindelijk blootlegt aan de buitenwereld. Goeie journalisten daar.

Blog 1 vind je hier!

@RubenNollet