Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.03.2022

Filmfestival Oostende 2022: Nowhere, Nobody Has to Know & Drive My Car

door Steven Tuffin

Op vrijdag 4 maart werd eindelijk het startschot gegeven van de 14e editie van Filmfestival Oostende. Onze hoofdredacteur Steven Tuffin was aanwezig tijdens het openingsweekend en blikt terug op een feestelijke heropleving van de cinema.

Peter Craeymeersch, festivaldirecteur van Filmfestival Oostende, was duidelijk in zijn nopjes vrijdagavond. Door de coronacrisis was het festival verschillende malen net niet uit de startblokken geschoten, maar ditmaal was het raak. Hij onderlijnde tijdens zijn openingsspeech hoe trots hij was op zijn jonge ploeg.

Daarna volgde de wereldpremière van Nowhere, de nieuwe film van Peter Monsaert (Offline) met Koen De Bouw en Noa Tambwe Kabati als twee verloren zielen. Tijdens de q&a na de meer dan gesmaakte screening viel vooral het wederzijdse respect tussen de twee acteurs op.

Nowhere wordt vertoond na de uitreiking van de Vertigo Awards op 27 maart en speelt vanaf 6 april in de bioscoop.

Op zaterdag ging Nobody Has to Know, de eerste Engelstalige film van het Belgische filmicoon Bouli Lanners, in première. Na de vertoning kreeg de regisseur-hoofdacteur samen met zijn tegenspeelster Michelle Fairley (Game of Thrones) een warm applaus. Het duo prees op hun beurt Frank van den Eeden, de director of photography van het warme drama.

Nobody Has to Know wordt op Filmfestival Oostende nog getoond op donderdag 10 maart en speelt vanaf 23 maart in de bioscoop. In de recentste Vertigo kun je een interview met Lanners over de film lezen.

Zondag werd de Japanse arthousehit Drive My Car getoond. In haar inleiding vertelde presentatrice Britt Valkenborghs dat de film op vier Oscars kans maakt, waaronder die voor Beste Film, wat nog nooit eerder gebeurde met een film uit het Land van de Rijzende Zon.

Drive My Car speelt nu in de bioscoop en wordt op Filmfestival Oostende nogmaals vertoond op woensdag 9 maart. In de recentste Vertigo staat een interview met regisseur Ryûsuke Hamaguchi over de film.