Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.06.2021

Film Fest Gent presenteert retrospectieve Griekse cineast Theo Angelopoulous

door Vertigo

De 48e editie van Film Fest Gent neemt je mee naar Griekenland, het land van mythen en sagen.

Op het filmfestival zal niet alleen aandacht uitgaan naar hedendaagse Griekse cinema, de kortfilms van de Griekse cineaste Jacqueline Lentzou en de Griekse maestro’s van de filmmuziek.

Ook de magistrale cinema van een van de allergrootste Europese regisseurs zal te (her)ontdekken zijn: FFG2021 brengt een unieke, volledige retrospectieve van de films van Theo Angelopoulos.

Naast vertoningen van de nieuwste parels uit de internationale cinema en exclusieve Belgische premières heeft Film Fest Gent ook steeds een reeks Classics, gecureerd door Patrick Duynslaegher.

Naar aanleiding van de Griekse focus programmeert het festival dit jaar het volledige oeuvre (met uitzondering van kortfilms) van de grote filmauteur Theo Angelopoulos, die in 2012 overleed.

De retrospectieve is uniek in België omdat het voor het eerste alle films, inclusief een middellange docu over Athene, van Angelopoulos samenbrengt.

Theo Angelopoulos werd geboren in Athene in 1935 en groeide op in een land verscheurd en verlamd door vele conflicten, hetzij WO II, hetzij de Griekse Burgeroorlog, de militaire junta,… Het gaf zijn films een duidelijke historische geïnspireerde stempel.

Na studies in Athene en aan de Sorbonne in Parijs keerde hij terug naar Griekenland om er als journalist en filmcriticus aan de slag te gaan.

In 1970 debuteerde hij met zijn eerste langspeelfilm Anaparastasi, over de emigratie en sociale crisis na WOII. Met een trilogie over de moderne geschiedenis van Griekenland vestigde hij zijn status als de belangrijkste Griekse filmmaker.

In Venetië won hij twee Zilveren Leeuwen (voor Alexander the Great en Landscape in the Mist). In Cannes, na meerdere selecties en juryprijzen, won hij de Gouden Palm voor Eternity and a Day. Daarna maakte hij nog twee films in een onafgewerkt gebleven trilogie over de crisis in het moderne Griekenland.

Jarenlang stond Theo Angelopoulos synoniem voor de Griekse cinema. Zijn films zijn bezeten door een ongelooflijk kenmerkende cinefiele handtekening. Hij stond dan ook bekend als een stilist pur sang.

Met zijn adembenemende plan-séquences en de vele scènes in de regen, sneeuw of mist, is de filmografie van Angelopoulos een ware lust voor het oog.

Sequenties zoals het vallen van de sneeuw bij het politiebureau in Landscape in the Mist, de trouwsène in The Suspended Step of the Stork of zowat elk shot in The Travelling Players blijven gebrand op het netvlies van de kijker, vond ook bewonderaar Martin Scorsese.

Poëtisch, distinctief, geduldig en gelaagd. Het zijn woorden die de films van Angelopoulos perfect opsommen. Door het verweven van heden en verleden bracht hij de complexe en conflictueuze geschiedenis van zijn land onder de loep.

Het was zijn prisma waardoor hij de Griekse culturele identiteit bekeek. Net daarom is de retrospectieve geknipt voor Film Fest Gent 2021, die een blik werpt op het reilen en zeilen van de Griekse cinema.

De (moderne) Griekse geschiedenis en de eeuwenoude Griekse mythen zijn de twee bouwstenen van de films van Angelopoulos en zorgen ook voor de complexe gelaagdheid van zijn oeuvre.

Daarom publiceert Film Fest Gent een aanvullende brochure over het Classics-programma. Patrick Duynslaegher geeft daarin een inleiding over de vermaarde regisseur en biedt in een tijdlijn de nodige historische achtergrond voor wie het grotere geheel wil zien in de onderbouwde films van Angelopoulos.

De Theo Angelopoulos-retrospectieve bestaat uit de volgende films:

Anaparastasi (1970)
Days of ’36 (1972)
The Travelling Players (1975)
The Hunters (1977)
Alexander the Great (1980)
Athens, return to the Acropolis (1983)
Voyage to Cythera (1984)
The Beekeeper (1986)
Landscape in the Mist (1988)
The Suspended Step of the Stork (1991)
Ulysses’ Gaze (1995)
Eternity and a Day (1998)
The Weeping Meadow (2004)
The Dust of Time (2008)

De Classics-brochure vind je hier.