Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.05.2022

Film Fest Gent organiseert filmmuziekconcert rond Koreaanse componisten

door Vertigo

Op donderdag 20 oktober zet Film Fest Gent de crème de la crème van de Koreaanse filmmuziek in de kijker tijdens het concert Korean Composers. Muziek uit onder meer Oscarwinnaar Parasite en de hitserie Squid Game zal live uitgevoerd worden. Zuid-Korea wordt ook de focus van de 49ste editie van het festival, die loopt van 11 tot en met 22 oktober.

Korean Composers

Film Fest Gent heeft elk jaar opnieuw een kenmerkende en unieke focus op filmmuziek. Het festival eert filmcomponisten over de hele wereld met de World Soundtrack Awards, de jaarlijkse hoogmis van de filmmuziek. Zo haalt het de grootste componisten naar Gent om er hun werk te vieren én voor te stellen aan een breder publiek. Op 22 oktober is er de muzikale ceremonie van de World Soundtrack Awards met Mark Isham (A River Runs Through It, Crash, The Unbearable Weight of Massive Talent) als eregast. Twee dagen eerder, op donderdag 20 oktober, presenteert Film Fest Gent het filmmuziekconcert Korean Composers, een concert volledig gewijd aan de crème de la crème van de Koreaanse filmmuziek.

Brussels Philharmonic o.l.v. Maestro Dirk Brossé zal live muziek uitvoeren van onder meer Jo Yeong-wook, de huiscomponist van filmmaker Park Chan-wook. Hij schreef de scores voor onder andere Joint Security Area, Oldboy, Lady Vengeance, The Handmaiden en Decision to Leave (de nieuwste film van Park Chan-wook, die dit jaar meedingt naar de Gouden Palm in Cannes). De componist neemt zijn muziek vaak in ons land op met een orkest gedirigeerd door Dirk Brossé, zoals bijvoorbeeld voor de film Hunt (Lee Jung-jae), die buiten competitie zal spelen op het filmfestival van Cannes. Jo Yeong-wook zal ook zelf aanwezig zijn op het concert.

Ook de muziek van Jung Jae-il krijgt een plek in het concert. De componist is de voorbije jaren helemaal doorgebroken dankzij zijn scores voor Bong Joon-ho’s filmsOkja en Parasite en hij schreef ook de muziek voor de Netflix-serie Squid Game. Ook hij werkte mee aan een film die dit jaar geselecteerd is voor de competitie in Cannes: Broker van Hirokazu Kore-eda.

Focus op Zuid-Koreaanse cinema

In het najaar zal de 49ste editie van Film Fest Gent een blik werpen op de Zuid-Koreaanse cinema. De Zuid-Koreaanse cinema is al jarenlang een haven van kwaliteitsvolle, zelfs subversieve producties en heeft de laatste tijd enkel aan populariteit gewonnen. Zo is de immense belangstelling voor Parasite van Bong Joon-ho of de Netflix-serie Squid Game al lang geen toeval meer.

Reden genoeg voor Film Fest Gent om voor een focus te kiezen op Zuid-Korea. Dat doet het dus met een filmmuziekconcert (Korean Composers), maar ook via een aparte sectie in het filmprogramma (Focus on South Korean Cinema) en een retrospectieve (gecureerd door Patrick Duynslaegher).

Wim De Witte, programmadirecteur FFG: “De Zuid-Koreaanse cinema is al lang een van ‘s werelds meest interessante. Dat hij nu zo populair is, bevestigt dat alleen maar. Bovendien herbergt Zuid-Korea een heel diverse filmcultuur, met grootse spektakels, donkere policiers, heerlijke intriges, maar ook kleinere films als die van Hong Sang-soo. Hun cinema barst van de creativiteit en inventiveit, met onder meer opwindende genrefilms als gevolg.

Praktisch

Het filmmuziekconcert vindt plaats op 20 oktober in de Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke. Tickets voor het filmmuziekconcert Korean Composers en voor de World Soundtrack Awards zijn beschikbaar op www.filmfestival.be en www.worldsoundtrackawards.com.

De focus op Zuid-Koreaanse cinema wordt ondersteund door Korean Cultural Center(Brussels).

Lees meer over: