Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.06.2020

Film Fest Gent onthult titels retrospectieve sectie 2020-editie

door Vertigo

Film Fest Gent heeft onhuld welke titels dit jaar zullen te zien zijn in de retrospectieve Classics-sectie. Die staat deze keer onder de noemer ‘Papas Kino ist tot’ in het teken van de Neue Deutsche Welle aka het Duitse ‘gouden tijdperk’ van 1966 tot 1982.

Wie het over de Duitse Cinema van de tweede helft van de twintigste eeuw heeft, denkt in de eerste plaats aan Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog en Wim Wenders.

Deze Heilige Drievuldigheid is echter slechts het topje van de ijsberg. Daaronder zit de ‘verborgen geschiedenis’ van de Duitse cinema van de jaren zeventig die een vijftiental jaar boven alle andere nationale cinema’s uittroonde.

Het Classics-programma van Film Fest Gent zal het werk laten zien van een aantal tenoren en van de onbekende talenten uit een van de spannendste periodes in de naoorlogse filmgeschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland.

“Wanneer we het werk bekijken van deze vergeten figuren, ontdekken we een bloeiperiode die nog veel rijker, gevarieerder en veelomvattender was dan algemeen erkend wordt,” zeg Patrick Duynslaegher, curator van het retrospectieve luik van Film Fest Gent 2020.

De lijst met films vind je hieronder en meer info vind je hier.

-‘Chronik der Anna Magdalena Bach’ (1968) van Jean-Marie Straub en Danièle Huillet
-‘Die Zärtlichkeit der Wölfe’ (1973) van Ulli Lommel
-‘Im lauf der Zeit’ (1976) van Wim Wenders
-‘Rheingold’ (1977) van Niklaus Schilling
-‘Deutschland im Herbst’ (1978) van R.W.Fassbinder, Alexander Kluge, Edgar Reitz, Volker Schlöndorff, Alf Brustellin, Maximiliane Mainka, Katja Rupé, Hans Peter Cloos, Bernhard Sinkel
-‘Die linkshändige Frau’ (1978) van Peter Handke
-‘Die dritte Generation’ (1979) van Rainer Werner Fassbinder
-‘Die Blechtrommel’ (1979) van Volker Schlöndorff
-‘Die bleierne Zeit’ (1979) van Margarethe von Trotta
-‘Deutschland bleiche Mutter’ (1980) van Helma Sanders-Brahms
-‘Kamikaze ’89’ (1982) van Wolf Gremm

Lees meer over: