Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.02.2024

Ferrari: Michael Mann bewijst zich andermaal als topcineast (recensie)

door Chris Craps

Michael Manns laatste film die de Belgische bioscopen haalde, was het gangsterdrama Public Enemies uit 2009. Zijn spionagethriller Blackhat uit 2015 sloeg daar niet in. Dat Mann op zijn 81e de genrecinema opzijzet en met een familiedrama op de proppen komt, lijkt verrassend. Wie zijn filmografie analyseert, ontdekt echter dat Ferrari perfect binnen zijn oeuvre past.

Ferrari focust zich net zoals Ali op een bepaalde periode uit het leven van een legendarische figuur. Ditmaal is dat de Italiaanse autoconstructeur Enzo Ferrari (Adam Driver). Die kampt halverwege 1957 met zware problemen. Aan de vooravond van de Mille Miglia, een race op de openbare weg van Brescia naar Rome en terug, moet hij zijn bedrijf fuseren met een ander autofabrikant om overeind te blijven.

Om die klus te klaren, moet hij zijn vrouw Laura (Penélope Cruz) zover krijgen dat ze haar aandelen aan hem overdraagt. Het botert echter niet meer tussen het stel sinds de vroegtijdige dood van hun zoon Dino. Laura is bovendien niet op de hoogte van Enzo’s langdurige relatie met Lina (Shailene Woodley) met wie hij ondertussen een zoontje heeft.

Mann heeft Ferrari dertig jaar gekoesterd voordat hij de film eindelijk kon verwezenlijken. De mix van een semibiopic met een familiedrama lijkt een buitenbeentje. Het dichtst komt het resultaat nog bij The Insider, ook een film met een protagonist die zijn professionele beslissingen ziet clashen met zijn privéleven.

Zoals alle films van Mann handelt Ferrari echter over identiteit. In The Last of the Mohicans vraagt Hawkeye zich af of hij nu wit of Native American is. In Heat en Miami Vice zijn de agenten en de boeven elkaars spiegelbeelden. In Ali moet Cassius Clay zijn identiteit nog kiezen: Amerikaan of Afrikaan en baptist of moslim?

Ferrari voelt op zijn beurt aan als de studie van een schizofrene identiteit. Enzo zit namelijk gevangen tussen zijn oude en nieuwe leven. Hij denkt dat hij het ene door het andere kan vervangen, maar dat heeft verregaande consequenties die overschaduwd worden door de dood.

Je mag Ferrari zeker niet onderschatten. Het is een complexere film dan je zou denken, met uitstekende vertolkingen – vooral van Cruz – en één onvergetelijke actiescène. Kortom, Mann bewijst dat hij nog altijd tot de top van de Amerikaanse regisseurs behoort.

>>Klap

De grote Michael Mann maakt op zijn 81e een bioscoopcomeback met een drama over de Italiaanse autoconstructeur Enzo Ferrari (Adam Driver), die aan de vooravond van de Mille Miglia-race grote schoonmaak moet houden in zijn privéleven. Voor fans van Ford v Ferrari en Ali.

Regie Michael Mann
Cast Adam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley
Speelduur 2u10
Vanaf 14 februari in de bioscoop