Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

03.10.2023

Fair Play: Bloedserieuze MeToo-variant op War of the Roses (recensie)

door Chris Craps

Fair Play, het bioscoopdebuut van regisseur Chloe Domont (Suits, Billions), begint waar veel films eindigen: met een sprookjesromance tussen twee mooie mensen. De rest van de speelduur loopt het flink fout en dat op een heel interessante manier.

Dit psychologische drama wordt door een deel van de pers verkocht als een nieuwe Fatal Attraction of Basic Instinct. Het tegengestelde is echter waar. Er is niets erotisch en zwoel aan de enkele seksscènes. Je kunt ze zelfs geen seksscènes noemen. Wie de film bekijkt, zal begrijpen waarom.

Centraal staan Luke en Emily, vertolkt door Solo-acteur Alden Ehrenreich en Bridgerton-actrice Phoebe Dynevor, die hier de beste prestaties uit hun nog jonge carrières geven. Luke en Emily hebben zich verloofd, maar er hangt een schaduw over hun relatie. Ze werken immers allebei als analisten voor hetzelfde hedgefondsbedrijf en de bedrijfsvoorwaarden laten geen relatie tussen werknemers toe. Luke en Emily kunnen echter leven met hun verborgen romance.

Dan komt de positie van afdelingshoofd vrij. Luke hoopt op de promotie, maar tot ieders verrassing krijgt Emily ze. Luke reageert schijnbaar gelaten en zegt zelfs blij te zijn voor zijn partner. Maar is dat wel zo? Gunt hij zijn geliefde die promotie echt? Of is hij heimelijk jaloers? De spanning tussen de twee begint op te lopen, des te meer omdat hun toxische werkomgeving hen tot het uiterste dwingt.

Fair Play lijkt in het begin een klein beetje op Disclosure, nog zo’n Michael Douglas-hit. De sfeer slaat echter snel om naar een bloedserieuze versie van de Michael Dougklas-tragikomedie War of the Roses. Cineast Domont goot het gegeven in een MeToo-matrijs die niet als een nadrukkelijk feministisch pamflet aanvoelt. Dat maakt het resultaat alsmaar boeiender, spannender en onvoorspelbaarder.

Het mooie is dat je achteraf flink kunt discussiëren over wie er (niet) in de fout is gegaan: Luke of Emily. Zeker ook het vermelden waard: de fantastische Eddie Marsan die als de tirannieke baas van Luke en Emily net niet met de film gaat lopen.

>>Klap

In haar langpeelfilmdebuut zoekt Chloe Domont uit wat er in een toxische werkomgeving gebeurt wanneer een vrouw de promotie krijgt waar haar verloofde zo op had gehoopt. Een dramatische War of the Roses voor het MeToo-tijdperk.

Regie Chloe Domont
Cast Phoebe Dynevor, Alden Ehrenreich, Eddie Marsan
Speelduur 1u55
Vanaf 4 oktober in de bioscoop