Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.12.2021

‘Franse Trump’ onder vuur voor gebruik filmbeelden in campagnevideo

door Vertigo

De extreemrechtse journalist Eric Zemmour ligt onder vuur in Frankrijk nadat hij zijn kandidatuur voor het presidentschap aankondigde met een filmpje waarin hij zonder toestemming fragmenten uit films en tv-series gebruikte.

Met footage uit Luc Bessons Joan of Arc, Henri Verneuils Un singe en hiver, Claude Sautets Les choses de la vie en Jean-Luc Godards À bout de souffle probeert Zemmour, die de Franse Donald Trump wordt genoemd, te illustreren dat de Franse cultuur en geschiedenis bedorven wordt door ‘pro-immigratie’-politiek.

Besson heeft alvast afstand genomen van het filmpje. “De beelden werden op een frauduleuze manier gebruikt en ik ben het helemaal niet eens met Eric Zemmours ideeën,” reageert de regisseur.

Volgens de makers van het tv-programma Quotidien, waar Zemmour ook naar verwijst, had de presidentskandidaat 100.000 euro moeten neertellen voor de rechten op al het beeldmateriaal in zijn video. “Dat is veel geld, maar minder dan wat hij zal moeten betalen na de rechtszaken,” klinkt het.

https://www.youtube.com/watch?v=k8IGBDK1BH8

Bron: Variety