Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.10.2020

Extended edition The Shining krijgt voor het eerst Belgische bioscooprelease

door Vertigo

Stanley Kubricks The Shining verschijnt op 28 oktober 2020 opnieuw in de Belgische bioscoop. Het is de eerste keer dat Kubricks oorspronkelijke versie, de extended edition van 144 minuten die op 23 mei 1980 in de VS in première ging, in België te zien is.

Tot nu toe werd in België sinds de première van 6 november 1980 namelijk altijd de kortere versie van The Shining van 119 minuten in de bioscoop vertoond.

In verband met het veertigjarige jubileum van de film zal nu voor de eerste keer de extended edition van 144 minuten bij ons worden uitgebracht op het grote scherm. Het betreft tevens een gerestaureerde versie van de film.

Voor de 4K-remastering gebruikte Warner Bros. Motion Picture Imaging een nieuwe 4K-scan van het oorspronkelijke 35mm-cameranegatief.

Tijdens dit proces hebben filmmaker Steven Spielberg en Leon Vitali, de voormalige assistent van Kubrick, nauw samengewerkt met het team van Warner Bros. De gerestaureerde 4K-versie ging op 17 mei 2019 in première op het Filmfestival van Cannes.

The Shining, algemeen beschouwd als een van de beste horrorfilms ooit, werd geregisseerd en geproduceerd door Kubrick, die ook het scenario schreef samen met Diane Johnson.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. De hoofdrollen worden vertolkt door Jack Nicholson in een iconische rol als Jack Torrance, Shelley Duvall als Wendy Torrance, Scatman Crothers als Dick Halloran en Danny Lloyd als Danny Torrance.

Lees meer over: