Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.04.2021

EXCLUSIEF: Erik Van Looy openhartig over Amerikaanse De zaak Alzheimer-remake

door Vertigo

In Bulgarije zijn momenteel de opnames van Memory, een Amerikaanse remake van Erik Van Looys De zaak Alzheimer met Liam Neeson, Guy Pearce en Monica Bellucci bezig. De film wordt geregisseerd door Martin Campbell (Casino Royale).

Van Looy reageert heel opgetogen op het nieuws. “Ik ga het zo meteen vieren met Chinees eten en frieten,” zegt hij aan Vertigo. “Liam Neeson is een gedroomde keuze om in de voetsporen van Jan Decleirs Angelo Ledda te treden.”

Van Looy is zelf niet bij het project betrokken. “Ik heb samen met Carl Joos het scenario van De zaak Alzheimer geschreven en de remake is op zowel de film als Jef Geeraerts’ oorspronkelijke roman gebaseerd, dus ik ben wel 33,3 procent voor het verhaal van het origineel verantwoordelijk,” zegt hij.

Hoewel de remake al jaren in de steigers staat en grote namen als Clint Eastwood, Morgan Freeman en Jack Nicholson interesse in de hoofdrol toonden, kan Van Looy nog steeds niet geloven dat de film eindelijk een feit wordt.

“Tegenwoordig zijn er verschillende Vlaamse regisseurs actief in Hollywood, maar bij de bioscooprelease van De zaak Alzheimer in 2003 was het ondenkbaar dat een verhaal dat in Antwerpen is ontstaan naar de andere kant van de wereld zou reizen,” zegt hij.

De regisseur voegt er echter aan toe dat Peter Bouckaert, die met zijn productiehuis MMG het origineel maakte en als executive producer van de remake optreedt, jarenlang voor de remake is blijven vechten.

Op een bepaald moment overwoog Van Looy om de Engelstalige versie zelf voor zijn rekening te nemen nadat Arnold Schwarzenegger zich kandidaat had gesteld om Angelo Ledda te vertolken.

Van Looy had er toen net de opnames van de Amerikaanse Loft-remake opzitten en had heimwee naar thuis. “Omdat ik niet goed wist wat gedaan, grapte ik tegen mijn advocaat dat hij de zaak maar moest saboteren door een belachelijk hoog loon te vragen,” zegt hij.

“Hij heeft dat ook gedaan en vroeg één miljoen dollar,” vervolgt hij. “De producenten gingen warempel akkoord, maar uiteindelijk heb ik toch gepast.”

Voor de Nederlandse Loft-remake sprong Van Looy tijdelijk in als regisseur en voor de Amerikaanse De zaak Alzheimer-remake is hij bereid om hetzelfde te doen. “Als Martin Campbell corona krijgt, wil ik wel even naar Bulgarije afzakken,” grapt hij.

Verder is Van Looy ook heel blij met de casting van Pearce en Bellucci, hoewel de eerste er bijna voor zorgde dat De zaak Alzheimer nooit werd gemaakt.

Pearce speelde namelijk de hoofdrol in Christopher Nolans Memento, die net als De zaak Alzheimer rond een personage met geheugenverlies draait en drie jaar eerder verscheen.

“Toen Memento uitkwam, heb ik even overwogen om met De zaak Alzheimer te stoppen,” zegt Van Looy. “Het is dus nu wel ironisch dat Pearce in de remake meedoet.”

De regisseur is ook benieuwd naar de rol van Monica Bellucci. Zij speelt een technologiemagnaat en de tegenhanger van Jo De Meyere’s minister van Staat en slechterik baron Henri Gustave De Haeck uit het origineel. “Van Jo De Meyere naar Monica Bellucci is best een grote stap,” lacht Van Looy.

Tot slot vindt Van Looy het jammer dat hij door de coronamaatregelen geen bezoekje aan de set kan brengen, maar hoopt dat hij de première kan bijwonen. Ondertussen broedt hij op zijn volgende project.

“Ik ben met twee dingen bezig, maar kan er nog niets over zeggen,” zegt hij. “De honger om een nieuwe film te maken neemt ernstig toe, maar het zal nog een paar jaar duren voordat er iets van in huis komt.”