Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.04.2016

Embrace of the Serpent

door Anke Wauters

“Telkens ik een kaart van mijn land bekeek, zag ik een groot onbekend gebied. De helft is onontgonnen natuur waar ik niets over wist. Het is de Amazone, een terrein dat we hebben geminimaliseerd tot enkele noties: coca, drugs, rivieren, Indianen en oorlog. Is er dan echt niets meer? Een cultuur, een geschiedenis?”

Dat schreef de Colombiaanse regisseur Ciro Guerra op zijn Facebookpagina. Het antwoord op zijn vraag goot hij in Embrace of the Serpent, een Oscargenomineerd Amazonedrama over de verraderlijke vriendschap tussen een sjamaan en een ontdekkingsreiziger die op zoek gaan naar een heilige plant met genezende krachten.

Belgisch acteur Jan Bijvoet (Borgman, D’Ardennen) neemt de rol van de Duitse etnoloog Theodor von Martios, kortweg Theo, voor zijn rekening. Met ingetogen overtuiging baant deze zich een weg door de jungle. Een jungle vol vreemde rituelen, perverse rubberbaronnen, kannibalisme en een manische Messias.

Wat Embrace of the Serpent vooral verrassend maakt, is het vertelperspectief. De perceptie van de bezoekers, de blanken, vormt niet de belangrijkste invalshoek. De geschiedenis van de Amazone wordt vaak verteld vanuit hun visie en die aanpak wordt hier uit de weg gegaan. De clash tussen de white savior en de originele bewoners van het Amazonewoud wordt juist extra in de verf gezet.

Maar neem ‘in de verf zetten’ vooral niet te letterlijk, want de film is in zwart-wit ingeblikt. Dat lijkt een vreemde keuze – de pracht en praal van de jungle is toch een dankbaar pallet voor elke filmmaker, niet? – en toch werkt ze. Meer nog, op die manier wordt het thema van de film des te harder benadrukt. Een thema dat Bijvoet zelf als volgt samenvat in een interview in Vertigo #21: “Blanken hebben eigenlijk niets te zoeken in de jungle.”

Ondergetekende bleef alvast met een ongemakkelijk gevoel naar de aftiteling kijken.

>>>KLAP

Embrace of The Serpent brengt Colombiaanse cinema over een zwarte vlek in de Colombiaanse geschiedenis. Een uniek, bijna Herzogiaans Amazonedrama met adembenemende zwart-wit-fotografie.

Regie Ciro Guerra
Cast Jan Bijvoet, Nilbio Torres, Brionne Davis, Antonio Bolivar
Speelduur 2u05
Vanaf 6 april in de bioscoop

@ANK2D2