Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.08.2022

Eerste Oscarinzendingen voor beste internationale film bekend

door Vertigo

Naar goede gewoonte sijpelen vanaf begin augustus de eerste titels die meedingen naar de Oscar voor beste internationale film. Zuid-Korea, Zwitserland en Ierland maakten als eerste hun selectie bekend.

Sinds de Oscartriomf van Parasite is de populariteit van Zuid-Koreaanse cinema er alleen maar op vooruit gegaan. Dit jaar koos het land voor Decision to Leave, de thriller van genremeester Park Chan-wook, die bij ons sinds deze week in de bioscoop speelt. Voor de regisseur is het de eerste keer dat een van zijn films mag meedingen.

Zwitserland zendt Drii Winter (A Piece of Sky) naar de Oscars. De film volgt een stille landbouwer en zijn alleenstaande moeder die samen een leven opbouwen in de Alpen. Alles verandert wanneer een van de twee een hersentumor krijgt. Drii Winter maakte deel uit van de officiële selectie van het filmfestival van Berlijn dit jaar.

De Ierse kandidaat voor de felbegeerde filmprijs is The Quiet Girl, over een meisje uit een disfunctionele familie dat gaat logeren bij verre familie in de zomer. De film kaapte nagenoeg alle prijzen weg bij de meest recente Irish Academy Awards. Het was ook de allereerste productie met Iers als voertaal die bij die ceremonie als beste film bekroond werd.

Wie België dit jaar stuurt, raakt een van de komende weken bekend. Met Cannes-winnaars Close, Le otto montagne en Tori et Lokita belooft het alvast geen gemakkelijke keuze te worden.

Bron: Variety