Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.02.2021

Eerste details MOOOV Filmfestival 2021 onthuld

door Vertigo

Dit jaar opent MOOOV haar deuren op 20 april en nodigt tot en met 3 mei uit tot het ontdekken van een selectie prachtige films uit alle hoeken van de wereld.

Het festival zal zich voornamelijk online afspelen, daarnaast blijven we hopen dat de bioscopen weer open kunnen om het publiek ook offline te mogen verwelkomen.

Mysterie

Mous Lamrabat, de Belgisch-Marokkaanse kunstenaar is dit jaar de fotograaf achter het campagnebeeld. De blauwe, gesluierde figuur tegen de surrealistische achtergrond slaagt erin nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

Mous Lamrabat zegt over zijn werk in een interview met Vogue: “De reden waarom ik niet vaak gezichten laat zien, is omdat het vaak boekdelen spreekt, het verklapt zoveel over iemand. Ik vind het net leuk om die mysterie erin te houden.” Net dat is wat MOOOV ook met het festival wil opwekken.

De tagline ‘(un)(dis)covered stories’ verwijst naar het onontdekte, de wereld van verhalen die in de schaduw op de loer liggen en nog onthuld moeten worden voor een nieuwsgierig publiek.

Elk jaar heeft MOOOV als doel om met de kracht van film het publiek verhalen te tonen die anders waarschijnlijk niet op hun pad zou belanden.

Ook wil MOOOV de kijker aansporen om geconfronteerd en geïnformeerd te worden door de ongefilterde realiteit van verhalen die naar de mening van MOOOV een groter publiek verdienen.

“Ook het festival zelf is nog een mysterie,” zegt artistiek directeur Marc Boonen. “Want vandaag is de mogelijkheid tot vertoningen in de filmzalen nog geen zekerheid. Hoe dan ook zal MOOOV Filmfestival in april plaatsvinden.”

Online (+ offline)

Er wordt hard gewerkt aan het bouwen van een online platform waar de bezoeker tijdens MOOOV Filmfestival terecht kan voor een groot deel van de filmselectie en andere content die een extra dimensie aan de festivalervaring zullen bieden.

Zo zullen voor de films de regisseurs hun film kort inleiden (close up), na verschillende films zijn er interviews met de regisseurs (two-shot).

Tenslotte kan het publiek vijf exclusieve live panelgesprekken (point of view) bijwonen, elk ingezoomd op een thema gelinkt aan enkele films uit het programma.

Daarnaast hoopt MOOOV ook offline filmvertoningen te kunnen voorzien in en buiten de filmzalen op haar 8 festivallocaties.

Openings-en slotfilm

Belangrijker dan het tonen van films an sich, is voor MOOOV het vertellen van verhalen. Verhalen van over de hele wereld vanuit verschillende standpunten, ooghoeken en culturen. Voor sommigen herkenbaar, voor anderen leerrijk.

Dit jaar focust MOOOV op verhalen uit de Iraanse cinema. Eén daarvan is ook de openingsfilm van MOOOV: Radiograph of a Family van Firouzeh Khosrovani (winnaar van IDFA Competition for Feature-Length Documentary), een intieme documentaire waarin een dochter met behulp van oude, vaak beschadigde foto’s en video’s terugkijkt op het ongelukkige huwelijk van haar Iraanse ouders en haar kinderjaren probeert te reconstrueren.

Ook de slotfilm is een documentaire, in de Chileense The Mole Agent van Maite Alberdi gaat de 83-jarige Sergio als ‘mol’ undercover in een bejaardentehuis. De film combineert elementen van de detective genre maar is tegelijkertijd een interessante studie op vriendschap en eenzaamheid op hoge leeftijd.

Gedurende de komende weken en maanden zal MOOOV telkens meer info onthullen en op 29 maart wordt het volledige programma bekendgemaakt.

Intussen nodigt MOOOV uit om tijdens MOOOV Filmfestival 2021 de vele verhalen te komen ontdekken. Online, maar hopelijk ook offline.

MOOOV Filmfestival 2021 gaat door van 20 april tot 3 mei in samenwerking met 8 locaties: Beringen, Brugge, Deinze, Genk, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout en Zaventem.

Bekijk de affiche van MOOOV Filmfestival 2021 en enkele stills uit Radiograph of a Family en The Mole Agent hieronder:

Radiograph of a Family

The Mole Agent

Lees meer over: