Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.02.2018

Eerste Red Sparrow-recensies online

door Vertigo

Vanaf 28 februari loopt Red Sparrow met Jennifer Lawrence, Joel Edgerton en Matthias Schoenaerts in de Belgische zalen. Hoewel critici verdeeld zijn over de spionagethriller van The Hunger Games-regisseur Francis Lawrence, bestaat er eensgezindheid over de vertolking van Lawrence.

“Lawrence is goed en het einde van Red Sparrow lost de hoge verwachtingen in, al wordt er zoals gewoonlijk ruimte gelaten voor een sequel,” schrijft Screencrush. “Toch verliet ik de bioscoop met het gevoel dat ik iets miste. Het speciale ingrediënt dat van een goede film een uitzonderlijke prent maakt, was er niet.”

Ook The Wrap blaast koud noch warm: “Hij is niet intelligent genoeg om meeslepend te zijn en niet trashy genoeg om leuk te zijn. Deze film had beter gewerkt als hij iets slechter of iets beter was. De blockbuster neemt ons mee op een reis rond de wereld, maar je raakt al snel de aandacht kwijt wanneer je filmlocaties begint te herkennen.”

The Guardian had vooral moeite met de toon van de film: “We vragen ons af hoe hij er had uitgezien met een meer standvastige en tegelijk wilde regisseur zoals Brian De Palma. Die zou hier plezier mee hebben gehad. De regie voelt zwak en ongepassioneerd aan. Hoewel er soms prachtige panorma’s te zien zijn, worden die afgewisseld met veel stuntelige scènes.”

“Het lijkt erop dat Lawrence enkel meedeed aan deze film omdat ze de regisseur kende van The Hunger Games,” oordeelt The Independent hard.Het enige doel van de film lijkt om de actrice in zoveel mogelijk contractueel vastgelegde naaktscènes te tonen. Dit hard waarschijnlijk gemonteerd kunnen worden tot een vermakelijke thriller, maar de uiteindelijk film is veel te lang. Dat probeert men goed te maken met redelijk extreem en misselijkmakend geweld.”

Indiewire is wat positiever: “De elegante regie van Lawrence, de cinematografie van Jo Willems en de score James Newton Howard voelen vertrouwd aan, maar zorgen toch voor een Hollywoodfilm met een uitzonderlijke toon. Met zoveel goede ingrediënten is het spijtig dat de film niet weet wanneer hij moet stoppen en eindigt met een teleurstellende climax.”

“De film kan zijn Tinker Tailor Soldier Spy-achtige ambities op het einde niet waarmaken,” vindt Time’s Out tenslotte. Daar sluit AV Club zich bij aan: “Zelfs met een speelduur van 139 minuten blijft Red Sparrow snel doordraven, maar hij is nooit echt zenuwslopend of brain-wrecking.”

Bron: Variety