Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.06.2021

Edgar Wright kreeg idee voor docu over band Sparks na avondje uit met collega

door Vertigo

Edgar Wright heeft onthuld dat een avondje uit met een andere regisseur hem inspireerde om The Sparks Brothers te maken, een docu over de band Sparks rond de broers Ron en Russell Mael.

Wright woonde in oktober 2017 een concert van Sparks bij, samen met 21 Jump Street– en The Lego Movie-coregisseur Phil Lord. Tijdens het optreden klaagde Wright dat Sparks niet populair genoeg was.

“Ik zei dat iemand een documentaire over hen zou moeten maken,” zegt Wright. “Daarop zei Phil: ‘Je zou het zelf moeten doen.’ Ik antwoordde: ‘Oké!'”

Het resultaat is The Sparks Brothers, een combinatie van archiefbeelden, animatie, interviews met de Mael-broers en beroemde fans als Red Hot Chili Peppers-bassist Flea en Wrights Scott Pilgrim vs. the World-acteur Jason Schwartzmann.

De film doet de ups and downs van Sparks uit de doeken en gaat onder meer over hun musical Annette, Leos Carax’ openingsfilm van Cannes 2021 met Adam Driver en Marion Cotillard waarvoor de Maels de muziek schreven.

Daarnaast komen ook mislukte filmprojecten met Jacques Tati en Tim Burton aan bod. “Ik denk dat Edgar de juiste keuze heeft gemaakt door te tonen dat niet alles rozengeur en manenschijn was,” zegt Russell Mael.

The Sparks Brothers heeft momenteel een perfecte score van 100 procent op Rotten Tomatoes, één procent meer dan de recent gedegradeerde Citizen Kane en Paddington 2. “De cijfers liegen niet,” grapt Ron.

Bron: EW