Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.08.2021

Dune-speelduur onthuld, bestaan director’s cut ontkracht en meer

door Vertigo

Denis Villeneuves Dune haalt op 15 september de Belgische zalen en ondertussen is onthuld dat de film 155 minuten duurt. Hij is dus langer dan David Lynch’ versie (137 minuten), maar korter dan Villeneuves Blade Runner 2049 (163 minuten).

Dune-acteur Jason Momoa zei onlangs dat er een vier tot zes uur lange versie van de film bestaat, maar dat is volgens Villeneuve niet waar. “Jason is heel uitbundig,” zegt de regisseur. “Hij houdt van de film en heeft hem al vier keer gezien. Bovendien belt hij me voortdurend om te zeggen hoe gelukkig hij is.”

“Als mijn monteur Joe Walker en ik er volledig voor waren gegaan, hadden we een urenlange versie kunnen maken,” vervolgt hij. “Ik heb namelijk veel footage gedraaid. Uiteindelijk is de bioscoopversie echter definitief. Ik heb nog nooit een director’s cut gemaakt.”

Dune moet het eerste deel van een tweeluik worden en Villeneuve werkt momenteel aan het script van het tweede. “Ik denk dat we realistisch gezien in de herfst van 2022 kunnen draaien,” zegt hij. “Dat zou vrij snel zijn, maar een goede zaak.”

De regisseur heeft ook zijn uitspraken over het hoofdpersonage van het tweede deel verduidelijkt. Hij zei namelijk in een Italiaans magazine dat de film niet over Timothée Chalamets Paul Atreides zou gaan, maar over Zendaya’s Chani. Dat blijkt echter een misverstand te zijn.

“Ik heb iets gemompeld waardoor het leek alsof de tweede film rond Chani zou draaien,” zegt Villeneuve. “Chani blijft een van de hoofdpersonages en is een belangrijke rol, maar Dune is in de eerste plaats nog steeds het verhaal van Paul Atreides.”

“Zendaya is hoe dan ook een geweldige actrice die me enorm inspireert,” vervolgt hij. “Ze is een echte cinefiel en haar rol in de eerste film is ook groter geworden.”

Bron: ScreenRant, ScreenRant, The Playlist

Lees meer over: