Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.10.2021

Dune-slechterik Stellan Skarsgård pleitte voor meer naaktscènes

door Vertigo

Make-upartiest Donald Mowat heeft onthuld dat het duizelingwekkend lang duurde om Stellan Skarsgård in Dune-schurk Baron Harkonnen te transformeren. Voor scènes waarin de Baron kleren draagt, moest de acteur vijf uur in de make-upstoel zitten, voor scènes waarin hij naakt is zesenhalf tot zeven uur.

Aan Skarsgårds transformatie kwamen in totaal zeven protheses te pas, waaronder voor de wangen, handen en voeten van de Baron. Regisseur Denis Villeneuve stond erop dat de neus, ogen en mond van de acteur onbedekt bleven zodat zijn performance zichtbaar zou zijn.

Volgens Mowat werden er 15 verschillende looks voor de Baron ontworpen. “Denis wilde dat hij er glad en kaal uitzag, maar onze eerste ontwerpen leken meer op een beer zonder haar,” zegt hij.

Skarsgård droeg een fat suit om de zwaarlijvige Baron te vertolken en het make-upteam zorgde ervoor dat het personage niet belachelijk overkwam. “We waren er ons van bewust dat fat suits vaak gebruikt worden om komische redenen, maar dat was in dit geval zeker niet de bedoeling,” zegt Mowat.

De fat suit woog negen kilo en werd speciaal op Skarsgårds maat gemaakt. In het pak bevond zich een vest waaruit koud water kwam om te verhinderen dat de acteur het te warm kreeg.

Zelf vond Skarsgård het pak echter geweldig. “Hij pleitte constant voor meer naaktscènes en we lagen telkens in een deuk,” zegt Mowat. “Hij merkte echter terecht op dat de Baron er enger en gevaarlijker uitzag zonder kleren.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: