Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.06.2021

Duizelingwekkend aantal Britse bioscopen in slechte papieren

door Vertigo

In het Verenigd Koninkrijk is het voortbestaan van verschillende oude onafhankelijke cinema’s in slechte papieren door de coronacrisis. De Britse krant The Guardian zette er elf op een rij.

Electric Cinema, Birmingham

The Electric is de oudste werkende bioscoop in het Verenigd Koninkrijk en is sinds maart 2020 gesloten. Het is onduidelijk of hij nog zal heropenen.

Duke of York, Brighton

De Duke of York werd ooit verkozen tot de beste Britse cinema en is eigendom van de keten Cineworld. Hoewel de bioscoop onlangs weer de deuren opende, heeft Cineworld zijn toekomst nog niet gegarandeerd.

Savoy Theatre, Monmouth

Om de winter van 2020-2021 te overleven kreeg het Savoy Theatre, de oudste bioscoop van Wales, 10.000 pond van Film Hub Wales en bleef slechts één personeelslid er actief in dienst.

Phoenix Cinema, London

Nadat het onder meer de Spaanse griep en WO II overleefde, had Phoenix Cinema een beurs voor een bedrag van zes cijfers nodig van het Britse Culture Recovery Fund om aan de coronacrisis het hoofd te bieden.

Curzon, Clevedon

Als liefdadigheidsinstelling haalt Curzon zijn inkomsten uit box-office en donaties en kon de cinema tijdens de pandemie niet rekenen op privékapitaal. Enkel dankzij een beurs van het British Film Institute wist Curzon in de lente van 2021 weer bezoekers te verwelkomen.

Campbeltown Picture House, Campbeltown

Ook het Campbeltown Picture House had overheidssteun nodig nadat het door de lockdown in het Verenigd Koninkrijk de deuren moest sluiten en ontving 3,55 miljoen pond van de Schotse regering.

Rio Cinema, Londen

Rond Rio Cinema in Londen woedt een strijd tussen de raad van bestuur en een online groepering genaamd Save the Rio, die niet wil dat de bioscoop aan een keten verkocht wordt.

The Strand, Belfast

The Strand in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast is te klein om te kunnen genieten van de Arts Council of Northern Ireland’s Stability and Renewal Programme for Organisations, waardoor de cinema tegen de permanente sluiting aankijkt.

Regent Street Cinema, Londen

In Regent Street Cinema te Londen werd in 1986 voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk een film vertoond. Sinds de uitbraak van het coronavirus is de cinema heropend, maar de vraag is of dat zo zal blijven.

Leiston Film Theatre, Leiston

Om het hoofd boven water te houden nadat de deuren sloten, organiseerde Leiston Film Theatre drive-invertoningen van Back To the Future.

Hyde Park Picture House, Leeds

Het Hyde Park Picture House, de laatste bioscoop in het Verenigd Koninkrijk die met gaslampen verlicht wordt, richtte een fonds op om de coronacrisis te overleven en werd ook onlangs een beurs toegekend.

Bron: The Guardian

Lees meer over: