Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.03.2022

Dog: Channing Tatum regisseert verrassende dramady over een militair en een hond (recensie)

door Chris Craps

Het regiedebuut van acteur Channing Tatum komt niet geheel onverwacht. Sinds zijn samenwerkingen met Steven Soderbergh en het enorme succes van Magic Mike trad hij regelmatig op als acteur-producer. Dog is een bescheiden stap naar een nog grotere controle over zijn projecten.

Wanneer je de synopsis van Dog leest, denk je aan komedies zoals Turner & Hooch en K9, maar Tatums film gaat nooit het pad van de slapstick op. De toon en losse structuur sluiten meer aan bij Magic Mike, wat geen toeval is omdat die film eveneens geschreven werd door Tatums coregisseur en partner in crime Reid Carolin. 

Dog volgt min of meer het roadmovie-concept van Rain Man, maar dan met een bijtgrage hond in plaats van een autistische man. Army Ranger Briggs (Tatum) krijgt het bevel om de Mechelse scheper Lulu naar de begrafenis van zijn baasje te brengen. Omdat Lulu een behoorlijk agressief beest is – ze werd opgeleid voor oorlogsoperaties – en weigert om in een vliegtuig te stappen, moet Briggs haar per bestelwagen van Washington naar Arizona voeren. De soldaat is nog maar pas vertrokken of hij merkt dat Lulu zich niet laat commanderen.

Tussen Tatum en de hond klikt het beter dan tussen veel duo’s in buddymovies. Bovendien zorgt de losse roadmoviestructuur voor een aantal onvoorspelbare scènes. Spectaculaire dingen moet je daarbij niet verwachten, maar wat Carolin uit zijn mouw schudde, is best vermakelijk en wordt nooit zo onnozel als het bovenvermelde Turner & Hooch. De scenarist deed zelfs een inspanning om het zeer bescheiden verhaaltje op inhoudelijk vlak naar een iets hoger niveau te tillen. Zo kampt Briggs met PTSS, waardoor hij moeite heeft om te communiceren, iets waar de hond ook last van heeft.

Tot daar het goede nieuws. Want Dog is ook een typische, stijlloze Amerikaanse mainstreamfilm waarin de militair met enorm veel respect wordt behandeld en alle problemen worden opgelost met een happy end dat je al van mijlenver ziet aankomen. 

Toch kan zo’n filmpje af en toe best amusant zijn.     

>>Klap 

Channing Tatum maakt zijn regiedebuut met deze dramady over een Army Ranger die een bijtgrage Mechelse scheper opgeleid voor militaire operaties naar de begrafenis van haar baasje brengt. Een mix van Turner & Hooch, Magic Mike en Rain Man.

Regie Channing Tatum & Reid Carolin
Cast Channing Tatum, Ethan Suplee, Jane Adams
Speelduur 1u41 
Vanaf 9 maart in de bioscoop

Lees meer over: