Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

03.05.2022

Doctor Strange in the Multiverse of Madness: Is Marvel te ver gegaan? (recensie)

door Chris Craps

Doctor Strange in the Madness of the Multiverse was een acuratere titel geweest voor de 28e aflevering van het MCU. Deze sequel op Doctor Strange presteert het om quasi onbegrijpelijk, vermoeiend en zelfs vervelend over te komen. Prima kost voor de die hard fans, maar het gros van het publiek zal toch even slikken. Is Marvel te ver gegaan?

De plot uit te doeken doen is onbegonnen zaak. Op een oppervlakkig niveau wordt wel duidelijk dat Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) een jong meisje, dat door het multiversum kan reizen, moet beschermen tegen Scarlet Witch (Elizabeth Olson). Je zal je afvragen waarom Wanda plots een slechterik is geworden. Wel, in het multiversum kan alles. In de ene wereld kan iemand goed zijn en in een andere slecht. Er kunnen bovendien ook meerdere versies van een personage in een ander universum opduiken. Wat betekent dat iedereen kan sterven, want er zijn nog andere versies op overschot.

Dat zou een fun factor kunnen zijn zoals in Spider-Man: No Way Home, maar hier is alles zo complex dat je halverwege – misschien zelfs eerder al – de draad verliest. De minuscule hoofdverhaallijn wordt wel tot vervelens toe via een sprechhund herhaald, maar het waanzinnige aantal details in de nevenplots gaan verloren. Daarom denk je: is dit wel bedoeld als amusement? De logica valt eveneens ver te zoeken. Waarom duiken bepaalde cameo’s op en andere niet?

Spijtig toch voor Spider-Man-regisseur Sam Raimi. Hij snakte waarschijnlijk na jaren zonder blockbuster naar een grote Hollywoodopdracht, maar hij verslikt en verliest zich in het script. Hij tracht zijn stempel op het geheel te drukken door wat Army of Darkness-ingrediënten toe te voegen, maar het mag niet baten. Tegen de tijd dat hij eindelijk een beetje zijn ding kan doen binnen de chaos, verlang je naar een verlossend einde.

Het merkwaardigste aan de film – in negatieve zin – is de compleet van de pot gerukte politieke context. Het meisje dat moet beschermd worden, is een latina die een stars & stripes-vestje draagt en luistert naar de naam America. Wat een aantal personages toelaat om te zeggen: ‘America, vertrouw op je kracht’, of ‘America moet koste wat het kost beschermd worden.’ Dan slik je even en wil je uitschreeuwen: ‘Marvel, blijf bij je leest!’

Het zou best kunnen dat Doctor Strange in the Multiverse of Madness een echte cultfilm wordt onder de Marvel-adepten, want alleen zij zijn in staat om de film te analyseren als een Tenet op zijn Marvels. Het grote verschil met Tenet is wel dat Nolans film gestoeld is op wetenschap en een zekere logica, terwijl dat deze Doctor Strange in the Multiverse of the Madness steunt op onzin van de zuiverste soort.

>>Klap 

In deze sequel op Doctor Strange onder regie van Sam ‘Spider-Man’ Raimi moet tovenaar Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) een jong meisje beschermen tegen Scarlet Witch (Elizabeth Olson). Vanwege het complexe verhaal te vergelijken met een fantasy-versie van Tenet in een Spider-Man: No Way Home-jasje.

Regie Sam Raimi
Cast Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams
Speelduur 2u06
Vanaf 4 mei in de bioscoop