Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.04.2021

Dit waren de beste Oscars 2021-momenten en -speeches

door Vertigo

De 93e Oscaruitreiking werd voorafgegaan door een show waarin de genomineerden voor Beste Originele Nummer werden opgevoerd, waaronder Húsavík uit Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.

https://twitter.com/melodi_pack/status/1386455696737144837?s=20

Verder werd tijdens de show een spelletje gespeeld waarbij dj Questlove een nummer liet horen en presentator/Get Out-acteur Lil Rel Howery de aanwezigen liet raden of het een Oscarnominatie kreeg.

Actrice Glenn Close raadde correct dat Da Butt van E.U. uit Spike Lee’s School Daze niet voor een Oscar werd genomineerd, waarna ze het bijbehorende dansje deed.

One Night in Miami-regisseuse Regina King trapte de ceremonie af door stil te staan bij de veroordeling van politieagent Derek Chauvin voor de moord op George Floyd.

Regisseur Thomas Vinterberg droeg de overwinning van Drunk in de categorie Beste Internationale Film op aan zijn overleden dochter.

Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah) won de Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol en bracht tijdens zijn ontvangstspeech hulde aan zijn personage, Black Panther-leider Fred Hampton.

Mia Neal en Jamika Wilson kregen voor Ma Rainey’s Black Bottom als eerste zwarte vrouwen de Oscar voor Beste Make-up en Haar en Neal blikte vooruit naar een toekomst waarin alle vrouwen het Oscarpodium kunnen bestijgen.

Regisseurs Travon Free en Martin Desmond Roe (Two Passing Strangers) gingen met de Oscar voor Beste Kortfilm aan de haal. In een krachtige speech stond Free stil bij politiegeweld, het onderwerp van de film.

Brad Pitt overhandigde de Oscar voor Beste Actrice in een Bijrol aan Youn Yuh-Jung (Minari), de eerste Zuid-Koreaanse winnares in de categorie, en leek tijdens haar speech een traantje weg te pinken.

De 73-jarige Young zei op haar beurt: “Meneer Pitt, blij om je eindelijk te ontmoeten. Waar was je toen we aan het draaien waren?”

Harrison Ford presenteerde de Oscar voor Beste Montage, die naar Sound of Metal ging, en deelde zogezegde feedback die hij kreeg na een testvoorstelling van Blade Runner.

Acteur, regisseur en producent Tyler Perry de Jean Hersholt Humanitarian Award in ontvangst en riep in zijn speech op om aan haat in al zijn vormen een einde te maken.

Naar jaarlijkse gewoonte stond de Academy of Motion Picture Arts and Sciences stil bij de filmfiguren die in het voorbije jaar zijn overleden. De montage eindigde met een eerbetoon aan Black Panther-acteur Chadwick Boseman.

https://youtu.be/lRbfMvLO118

Nomadland won de Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Actrice (Frances McDormand). Op het einde van de speech voor Beste Film huilde McDormand als een wolf, een eerbetoon aan Nomadlandsound mixer Michael Wolf die onlangs zelfmoord pleegde.

Chloé Zhao droeg haar Oscar voor Beste Regisseur op aan mensen die geloven in hun eigen goedheid en die van anderen en aan de aanwezigen in de zaal voor hun inspiratie.

Tot slot kon Anthony Hopkins (The Father) niet in Los Angeles zijn om zijn Oscar voor Beste Acteur mee naar huis te nemen. De acteur deelde in plaats een speech op Instagram.