Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.08.2021

Disney wil geschil met Scarlett Johansson achter gesloten deuren oplossen

door Vertigo

Disney heeft een voorstel ingediend om zijn geschil met Scarlett Johansson niet in de rechtbank maar via arbitrage op te lossen. Daarbij zou de zaak achter gesloten deuren worden beslecht.

Johansson klaagt Disney aan voor contractbreuk omdat Black Widow geen exclusieve bioscooprelease kreeg, maar tegelijkertijd in de zalen en op Disney+ verscheen. Dat zou de actrice tientallen miljoenen dollars aan box-officebonussen gekost hebben.

Volgens Disney-advocaat Daniel Petrocelli werd de verplichting om de film een grootschalige bioscooprelease te geven nageleefd, maar stond er niet in Johanssons contract dat de film een exclusieve bioscooprelease moest krijgen.

Petrocelli wijst er ook op dat Black Widow een succes was en dat de inkomsten van de film op Disney+ bij de box-office-opbrengst worden geteld. Zo zou Johansson toch nog in aanmerking kunnen komen voor bonussen.

Disney voegt eraan toe dat Black Widow tot nu toe meer dan 367 miljoen dollar opbracht aan de globale box-office en meer dan 125 miljoen dollar op Disney+ en video-on-demand-platformen.

In een reactie beweert Johanssons advocaat John Berlinski dat Disney zijn ‘wangedrag’ probeert te verbergen. Hij benadrukt dat Black Widow volgens Johanssons contract een traditionele bioscooprelease ‘zoals alle andere Marvel-films’ zou krijgen.

“Die belofte diende net om te garanderen dat Disney de box-office-opbrengst niet zou opofferen om meer Disney+-abonnees te lokken,” zegt Berlinski. “Dat is toch gebeurd en we kijken ernaar uit om dat onweerlegbaar te bewijzen.”

Bron: Variety, Deadline