Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.03.2022

Ook investeerders nemen Disney onder vuur voor steun aan Don’t Say Gay-wet

door Vertigo

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Disney kwam de financiële steun die CEO Bob Chapek gaf aan de homofobe Don’t Say Gay-wet ter sprake. Lees hier hoe Chapek eerder reageerde op de kritiek en hier wat de reactie was van een werknemer van Disney.

“Hoewel Disney de lgbtq+-gemeenschap al jaren steunt, besef ik dat velen van jullie teleurgesteld zijn dat we ons niet expliciet tegen het wetsvoorstel hebben uitgesproken”, zei Chapek. “We kozen er initieel voor om geen openbaar standpunt in te nemen.”

“Je kunt niet aan de zijlijn blijven staan als het om mensenrechten gaat,” reageerde een van de investeerders. “Financiële steun aan politici die dit wetsvoorstel steunen en dan beslissen om geen verklaring af te leggen, ís een politiek statement. Ik heb nog steeds geen enkele echte lgbtq+-representatie gezien in een Disney-productie. ”

“Als lgbtq+-content de focus van het bedrijf moet zijn, waar blijft die dan?” klonk het verder. “Een snelle lesbische kus in Star Wars is geen representatie,’ verwijzend naar The Rise of Skywalker. “The Walt Disney Company heeft grote invloed in Florida. Denk alsjeblieft goed na voor je deze gebruikt ten voordele van dit soort politici.”

“Ik heb vanmorgen gouverneur DeSantis gesproken om onze bezorgdheid te uiten,” aldus Chapek. “DeSantis wil helpen voorkomen dat deze wet kan gebruikt worden om homoseksuele, lesbische, niet-binaire en transgender kinderen en gezinnen te schaden.”

Chapek kondigde aan dat Disney 5 miljoen dollar zal doneren aan de Human Rights Campaign maar die blijft kritisch: “Wij zullen dit geld niet accepteren totdat we bewijzen zien van Disney’s inzet voor de lgtbq+-gemeenschap. Bedrijven hebben nog steeds een grote impact in de strijd voor lgbtq+-rechten. Hoewel Disney initieel een betreurenswaardig standpunt innam, hebben ze vandaag een eerste stap in de goede richting gezet.”

“HRC moedigt Disney en alle werkgevers dan ook aan om te blijven vechten voor de rechten van hun lgbtq-werknemers,” ging het verder. “Wetsvoorstellen als Don’t Say Gay zijn gevaarlijk en horen niet thuis in Florida. Ieder kind verdient het om gezien te worden. We hopen dan ook dat dit nog maar het begin is van Disney’s inspanningen.”

Bronnen: IndieWire en Entertainment Weekly

Lees meer over: